Víte proč zrušili 34 1390 a v čem je 62 305 lepší?

<< < (4/10) > >>

Jiří Schwarz:
Citace: Jan Hájek  26.04.2014, 10:04

...
Takže znění Trestního zákona vyznívá spíše ve prospěch mého výkladu.

Já tam ale vidím jeden problém.
Výchozí revize je jasná, tu zpravidla chce stavební úřad, dodavatel energie,... (teď nemyslím jen hromosvod, ale elektrorevizi obecně)

Ale pravidelná? Ta se dá zapřít, zlikvidovat...
Zjistím závažnou závadu, napíšu do revize, kterou předám provozovateli. To bych ji musel předat před notářem, podpis na kopii do mého archivu nechat notářsky ověřit, kdyby se něco stalo, abych "dokázal dokázat",  že to provozovatel věděl, že na to byl upozorněn podle jistých pravidel...

František Šohajda:
Ono to zas tak není jednoznačné... ..
Já udělám revizi třeba hromosvodu pravidelnou... ..dopoledne, ještě ji nemám ani napsanou, odpoledne dojde maník, odpojí svody a dělá obklady.....
takže odpoledne je už zní jako neschopná provozu !!Svody nikdo už nedá na svoje místo.
Já RZ odevzdám za týden,  ten týden a dále je pořád nebezpečná !

Hynek Havliš:
Kolega Hájek má samozřejmě plnou pravdu, když píše, že ...To je také můj názor. Místo zbytečných revizí, by se mělo dělat posouzení bezpečnosti a jedinou relevantní úrovní bezpečnosti je aktuálně platná norma...
Já osobně ale musím souhlasit s pohledem kolegy Paličky, zejména s tím, že .....Předělat rozvody v bytě by byl jen opruz. Ale předělávat plošně fabriku...... - některé věci prostě nejdou. Není prostě možné říct Fajn, máme technologii, která nám 30 let jede bez průšvihů, tak jí vyměníme za novou, dle platných ČSN/EN (= potrvá to měsíce, bude to stát hromadu milionů, mezitím přijdeme o kšefty, protože třeba bude stát výroba...=> důsledky si každý domyslí). A to nemluvím o tom, že lidí, schopných vypracovat něco zcela v souladu s normami moc neznám (každý si doplní svoje zkušenosti s některými projektanty, montéry i RT).
Takže, když tato situace nastane, jsem si vědom, že něco, co provozuji, není podle poslední edice platných norem - jako například elektroinstala ce u mě doma (a jak u vás ostatních?) - a snažím se podle toho chovat. Pokud by za mnou jako soukromou osobou přišli z pojišťovny a řekli něco jako "každé 3 roky si doma předělejte a nechte zrevidovat elektroinstala ci, nebo vám dům nepojistíme",  tak pojistku prostě zruším. Taky si každý rok nekoupím nové auto, i když vím, že bych tím více chránil sebe a své blízké. Je to o kompromisu.
Faktem ale je, že v pracovně-právních vztazích to je složitější a než bych se pod něco podepsal, důkladně bych si to rozmyslel.
Závěrem bych svůj názor shrnul tak, že prohlásit "vše, co není dle platných edicí ČSN je nebezpečné" je hezká myšlenka s přínosem pro bezpečnost, ale velice často není v žádném případě technicky a ani ekonomicky realizovatelná . A to napříč všemi obory - nejen v elektrotechnic e. Vždycky musíme hledat kompromis.

Lukáš Rotrekl:
Myslím, že pro začátek by mohlo stačit, kdyby se povedlo aby nová zařízení a instalace odpovídala platným normám.
Pokud se revizák podepíše pod to co jsem nahodil o kus výše.... Nebo to posouzení bezpečnosti nebudou dělat zase jenom lidi? Dyť by to dělali zase ti stejní, jen by to nebyli revizáci, ale "posuzovači bezpečnosti".

Jan Franěk:
Je úplně jedno, jak se to bude jmenovat, Jestli revize, posudek, nebo průkaz bezpečnosti. Pokud bude v oboru vládnout bordel, jaký vládne dnes, tak na tom stejně nesejde.

Jak z toho ven? Především začít u sebe. Každý kdo si to zkusil ví, že to není vůbec jednoduché. Věčné stesky kolegů, že kdyby to dělali podle norem a předpisů, tak nedostanou žádnou zakázku, to celé jen podtrhují. Nemůžu chtít po jiných dodržování předpisů a sám si to dělat tak, jak mi to zrovna vyhovuje. Čím víc lidí bude takto smýšlet, tím víc to bude společenskou normou.
A vlastně by stačilo, jak říká Honza Hájek, kdyby zákazníci vyžadovali jen všechno to, na co mají za své peníze nárok a nenechali se šidit.

Zpět k tématu.
Je jasné, že každá norma, odpovídá době svého vzniku. Tedy i znalostem, materiálům a postupům, známých v té době. Vzpomeňme, jaké se dříve stavěli domy a jaké se staví dnes. Čím složitější bude objekt, čím vyšší hodnoty, čím více lidí v jednom objektu bude potřeba ochránit, tím bude náročnější příprava a realizace ochrany. Kdybychom k tomuto nepřihlíželi, ještě jezdíme parními vlaky a na koních. Jak si někdo může myslet, že mu k ochraně budou stačit předpisy vzniklé před 50lety i více lety Zajímalo by mě, jestli by si taky stavěl dům z vepřovic, svítil petrolejkou, nebo se chodil oplachovat ke studni do necek. TO asi ne. Tak proč mu to nevadí zrovna u ochrany své i svého majetku?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana