Je přípustné i toto řešení PE vodiče?
Martin H.:
Citace: Marcel Šabata 18.03.2014, 14:26
prosím odborníky, kdyby tomuto provedení vytkli závadu
Ak som skutočný odborník, tak z iného oboru. Ale závada nemusí byť len čisto technická.
Odhliadnem teraz od toho, že zrejme nemáte možnosť odmerať impedanciu poruchovej slučky. Ak by sme teoreticky pripustili, že vaše riešenie by mohlo byť technicky funkčné a bezpečné, vždy ostane závislé od spravovania svojim autorom - to je tá závada.
V prípade vašej neprítomnosti nastáva problém, a nie malý. Napr. ak by o tom nevedel nový majiteľ pri kúpe, je to na žalobu. A aby o tom nový majiteľ vedel, ako by ste mu to odprezentovali? Jedine ako dôvod na zľavu z ceny vo výške kompletnej rekonštrukcie.
Marcel Šabata:
Ne, ne, pánové, nejsem RT ani nepracuji pro SOD. Na konci jsem psal, že se jedná o fiktivní nápad, nebyl nikde realizován. Ptal jsem se ale proto, že chci znát všechna úskalí takového řešení. Nešlo mně právě o hodnocení navrhovatele jako experimentátor a, ale o vytyčení hlavních bodů porušení norem a označení možného rizika. Jednou jsem totiž o tom diskutoval na zahradě a jako funkčnost jsem připustil, ale je mně jasné, že RT, který by prováděl revizi, by to asi jen s nespokojeným mručením neschálil. Nápadem pro takové celkového pospojení byl fakt, že na domě nebyl hromosvod a je s podivem, že v širokém okolí nikdo na domě hromosvod nemá, až na výjimky. Připustíte ale, že funkčnost ochrany může být zachována při dodržení určitých zásad? Stejně tak jsem zde kdysi četl, že zásuvky kombinované s chráničem - jako v jednou celku, mohou být při poruše příchozího vodiče PEN velmi nebezpečné a přesto se vyrábí a montují. V soustavě TN-C může k poruše PEN vodiče snadno dojít, a to zejména, když je v hliníku. (viz jiné téma). Takže, kde jsou normy?
ACEOF ACES:
Citace: ACEOF ACES 18.03.2014, 22:22
V určeném prostoru nesmějí být části, jejichž rozdíl potenciálů by mohl být nebezpečný.
To zde nelze v případě poruchy nebo při úderu blesku vyloučit.
František Rangl:
Citace: Milan Hudec 18.03.2014, 18:56
Pokud pominu barvu vodiče, tak je to přece celkem slušný pokus o TT, a tu já rád :)
(poklona)
pokud by se to dalo nazvat jako TT, pak by se muselo zaručit to, že se nikde při opravě topení nepřeruší obvod, to nelze vyloučit.
Pokud by se zajistilo uzemnění všech spotřebičů, při použití 500mA proudového chrániče a max. odporu uzemnění 100ohm, by bylo maximální napětí na neživých částech 50V. Jde použít i chránič s menším reziduálním proudem a menším odporem uzemnění, pak bude dotykové napětí podstatně menší. Pokud se v síti TN-C přeruší vodič PEN, ze které by byla taková domácnost napojena, funkci proudového chrániče to nenaruší.
Jinak se můžete odvolat na nezávaznost norem, není povinné je dodržovat, ale pak vám žádný revizní technik kladnou zprávu nedá.
Při úrazu el. proudem nebo jiného vážného problému, v případě jakýchkoliv bastlů v rozporu s normami, vás všichni zlynčují a snad to nemusí mít ani přímou souvislost.
zerotest:
To:Marcel Šabata
Vaše řešení je nesmysl, i když by se zdálo, že to může být funkční. Dokonce si myslím, že takové provedení by mohlo být dražší než klasické provedení.
To:František Rangl
, , Pokud se v síti TN-C přeruší vodič PEN, ze které by byla taková domácnost napojena, funkci proudového chrániče to nenaruší''. Funkci chrániče naruší třeba kladivo, protože jde o citlivé zařízení. Ovšem funkci ochrany určitě naruší přerušený PEN vodič před rozdělením na TN-S. V tomto případě klasický chránič nevybaví. Proto je vhodné v bodě rozdělení provést uzemnění nebo alespoň pospojování.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana