Jak se napájí elektrický motor vlaku?

<< < (4/7) > >>

Vít Rotrekl:
2) Kde bydlíte? Možná kolem vás jezdí třís systémové (25kV 50Hz AC, 3kV DC, 15kV 16,7 Hz AC - hoďte do google Taurus a hned budete vědět která to je, nebo pendolino, to je taky tuším tří systémové).

Když už jsme u těch mašinek. Dokázal by mě někdo vysvětlit proč některé Taurusy při rozjiždění "hrají" melodii? Viz na Youtube najít "zpívající taurus".

Michal Šenkýř:
Dovolím si doplnit p. Schwarze
1) Na střídavé trakci jsou od sebe napájecí stanice dále. Např. Blansko a pak Svitavy. Na DC Červenka, Grygov. Nehledě na to, že průřezy vodičů jsou úplně o něčem jiném.Viz můj příspěvek nahoře. rostě čím menší napětí, tím častěji musí být napájecí stanice (měnírny).
2) Vícesystémovýc h lokomotiv je několik řad. Nejnovější naše je E 109 (zvaná Messerschmitt) jinak řada 380, pendolino a Taurusy od Siemensu (umí všechny systémy - AC 25 kV 50 Hz, AC 15 kV 16,7 Hz, DC 3 kV) pak jsou takzvané dvouproudovky (řada 350,362,363,363.5 - systémy 25 kV a 3 kV),  potom další dvousystémovky ( 340, 371,372,180 DB - 25 kV, 15 kV) a také elektrické jednotky ( 640 a 650 - 25 kV, 3 kV). Po přejetí systému si nojvější mašiny čuchnou k vedení, zjistí co tam je a vyhodnotí, jestli strojvedoucí správně navolil systém. Starší stroje jsou jen v rukou strojvedoucího .
3) Viz p. Schwarz. Já toto studoval 4 roky na škole, mám za sebou 20 let praxe a pořád se učím.
4) Říká se tomu svodová admitance. Prostě chceme, aby co největší část zpětného proudu šla kolejnicemi. Bohužel se to daří tak na 60 %. Proud je prostě potvora a pan Kirchhof to pěkně napsal do svých zákonů. Co se týká uzemnění kolejnic, tak pokud je kolej bez kolejových obvodů (počítače náprav),  tak je to jedno. Čím lepší uzemnění, tím lepší.

Tomáš Lux:
 (poklona)  za odpovědi, už je mi to jasné.

Citace: Vít Rotrekl  11.03.2014, 18:43

2) Kde bydlíte?

Bydlím u Skalice nad Svitavou (kousek od Boskovic),  jinak je to mezi Boskovicemi a Blanskem. Kdo pořád ještě netuší tak 30 km severně od Brna nebo google earth :)

Michal Šenkýř:
Citace: Tomáš Lux  11.03.2014, 19:07

Bydlím u Skalice nad Svitavou (kousek od Boskovic),  jinak je to mezi Boskovicemi a Blanskem. Kdo pořád ještě netuší tak 30 km severně od Brna nebo google earth :)

Tý voe (pardon) Já bydlím přímo ve Skalici, tak se ozvěte na mail a jak budu doma, mohu objasnit zoči voči. Mezi Boskovicemi a Blanskem, blízko Skalice, je Daglas, Maďary nebo Lhota??

Miroš Jan:
U DC trakce, jsou měnírny, cca 30km od sebe. :)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana