Kam vede nulák?
Jiří Kasal:
TO Václav Třetí:
Pokusím se vám odpovědět na otázky.
1) Jak starý je váš dům?: 10 - 12 let (elektroinstala ce taky tak)
2) Pojistky jsou 63A ... minulý týden nám je zrovna měnili za úplně nové
3) V domovním rozvaděči máte pojistky nebo jističe?: Všude jsou jističe kromě 3-fázových zásuvek pro elektromotory, tam jsou pojistky (jsou takový kulatý z keramiky ve kterým je sklo a v něm kousek drátku).
4) Nezměnil barvu?: To si nemyslím. Všechny dráty jsou tmavě černé, jeden je pak hnědý a poslední je zeleno/žlutý, ale modrý v tom venkovním rozvaděči prostě není. To je asi špatně co?
Jinak tuto elektroinstala ci jsem já opravdu nedělal, dělal to elektrikář s dlouholetou praxí. Jinak je taky možnost, že jsem se na to blbě podíval, ale žádný modrý vodič do domu prostě nevede.
Jan Alin:
Citace: Jiří Kasal 28.02.2014, 20:20
A ještě by mě zajímalo, proč mě elektřina kopne, když sáhnu POUZE na fázi? Vždyť když sáhnu na fázi a nejsem spojen se zemí tak neuzavírám obvod a jsem jak vlaštovka na sloupu ne? Takže by se mi nemělo nic stát.
Psal jste, že máte vzdělání elektro, ale žádnou praxi. Tak mě napadá, že odpověď na tuto otázku jsme brali ve fyzice na základní škole. :(
Václav Třetí:
V domě se zhruba deset let starou elektroinstala cí by mělo být v rozvaděči modrých vodičů zhruba stejně jako zelenožlutých a měly by být sesvorkovány na můstku (nebo i více můstcích) obdobném jako jsou spojeny zelenožluté vodiče. Přímo z elměrného rozvaděče do domu modrý vodič jít nemusí, ten se vytvoří až rozdělením v rozvaděči ze zeleno/žlutého. Když nahlédnete do nějaké zásuvky, je tam modrý vodič? A zkuste si pročíst ještě jednou začátek tohoto vlákna, z toho vám vyplyne, kde by měl "začínat" rozvod s modrým vodičem.
Píšete, že klasické šroubovací pojistky máte pouze na motorové zásuvky - no budiž, není to podle mne v RD to úplně nejvhodnější, to je spíše řešení do průmyslu a zemědělství a odbornou obsluhu. Mimo jiné to svědčí, že elektrikář už něco pamatuje, teď je otázka, zda také zná nové požadavky norem. Motorové zásuvky jsou čtyřkolíkové nebo pětikolíkové?
Máte v rozvaděči proudové chrániče - alepoň jeden?
David Hruda:
Citace: Jiří Kasal 02.03.2014, 11:31
2) Pojistky jsou 63A ... minulý týden nám je zrovna měnili za úplně nové
Z tohoto mi vychází, že pán se dívá do HDS- tam N nenajdete.
Jiří Kasal:
Motorové zásuvky jsou čtyřkolíkové nebo pětikolíkové?: 4-kolíkové
Máte v rozvaděči proudové chrániče - alepoň jeden?: Obávám se, že ani jeden nemáme.
Citace: David Hruda 03.03.2014, 08:35
Z tohoto mi vychází, že pán se dívá do HDS- tam N nenajdete.
Nejspíš ano ... díval jsem se tam, jak jsou venkovní přívody do domu, které vedou od distributora (taková malá krabička ve zdi).
Jinak jsem se díval na elektroinstala ci, která byla dělaná nedávno (asi před měsícem) a ten nulák byl až v domovním rozvaděči a byl schovaný za DIN lištou. U nás to bude asi stejné, jenže ta lišta není plastová, ale dřevěná a obávám se, že nejde oddělat.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana