Kam vede nulák?

<< < (7/11) > >>

IM:
Citace: Jirka Š. Svejkovský  23.02.2014, 22:52

Na původní otázku je jenom jedna odpověď: nulák vede přes několik transformátorů a přes kousek zeměkoule až do elektrárny.

A jak vede nulák přes transformátor? :-[

Jiří Kasal:
Tak teď už tomu rozumím. Do přístřešku tedy navedu 3 vodiče a nic rozdělovat nebudu.

Jediné co mi teď dělá problém je, že nevím odkud ten nulák vzít. Díval jsem se do domovního rozvaděče a tam jsou jenom fáze s pojistkami. Ve venkovním rozvaděči (kde jsou 60A pojistky) jsou 3 fáze a PEN který vede na svorkovnici a pak vede 5 drátů do domovního rozvaděče, ale žádný modrý vodič tam není. Napadá mě, že je asi černý, ale jak mám teda ten nulák poznat?

Vít Rotrekl:
Tak tolik teorie...
A pokud jste ani po třech stránkách diskuze nepochopiol, nebo pochopil ne úplně přesně, tak si raději zavolejte někoho kdo to zapojí odhadem tak za 10-20 minut :)

Josef Pentoda:
Citace: Jiří Kasal  01.03.2014, 14:23

Tak teď už tomu rozumím. Do přístřešku tedy navedu 3 vodiče a nic rozdělovat nebudu.

Jediné co mi teď dělá problém je, že nevím odkud ten nulák vzít.

Ve vašem případě doporučuji sledovat, kam vedou dráty od pantáty nade vraty. Tam ten nulák bude.

Václav Třetí:
Citace: Vít Rotrekl  01.03.2014, 10:02

Pardon, blbě jsem četl....

Nevadí, nejde o nic zásadního.

Citace: Jiří Kasal  01.03.2014, 14:23

Jediné co mi teď dělá problém je, že nevím odkud ten nulák vzít. Díval jsem se do domovního rozvaděče a tam jsou jenom fáze s pojistkami. Ve venkovním rozvaděči (kde jsou 60A pojistky) jsou 3 fáze a PEN který vede na svorkovnici a pak vede 5 drátů do domovního rozvaděče, ale žádný modrý vodič tam není. Napadá mě, že je asi černý, ale jak mám teda ten nulák poznat?

Z toho, co píšete nejsem vůbec moudrý. Jak starý je váš dům, jak stará je v něm elektroinstala ce? Vidím tu zmínku o pojistkách 60A, ty už se nedělají asi 40 let, dnes jsou 63A, v domovním  rozvaděči máte pojistky nebo jističe?  Pět drátů do domu, žádný není modrý - to je také podezřelé, nezměnil barvu? Stárnutím se někdy stane, že barva světle modrého vodiče se změní do šeda nebo hnědobéžova. Mám takový nepříjemný pocit, že vaše elektoinstalac e bude docela pěkný guláš.

Vidím z toho jediný rozumný závěr. Až budete stavět ten přístřešek, nebo pokud už stojí, až ho budete chtít elektrifikovat, zavolejte si elektrikáře, ono to není zase až tak jednoduché, to už asi vidíte, elektrika umí zabíjet a ničit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana