Kam vede nulák?

(1/11) > >>

Jiří Kasal:

Když se podívám do zásuvky (do pravé dírky) a šel bych po tom modrém pracovním vodiči, kam bych došel? Osobně si myslím, že ten kabel vede do základů domu (jak PEN),  ale přijde mi to jako blbost, když už tam vede ochranný vodič.

Vím, že pro většinu elektrikářů je toto úplně banální otázka a normálního člověka to vůbec nebude zajímat, ale mě osobně to celkem zajímá, proto se ptám.

Miroslav Minařík:
Citace: Jiří Kasal  22.02.2014, 22:06

Vím, že pro většinu elektrikářů je toto úplně banální otázka

Dovolil bych si nesouhlasit. Tuto informaci musí znát každý elektrikář.
Vidíte, že i přes to, že jde o pouhé tři dráty může být na tom něco velice tajemného.
 (dance)

Petr M:

Když se podívám do zásuvky (do pravé dírky) a šel bych po tom modrém pracovním vodiči, kam bych došel?

Pokud to vezmu v nové instalaci provedené smyčkováním, tak je nejpravděpodob nější, že do vedlejší zásuvky.  ;) Druhá nejčastější možnost je krabice (ta je naopak nejběžnější ve starší instalaci),  třetí je nulovací můstek a čtvrtá jistič/chránič/jističochránič dle okolností. A u některých sítí by se i ta vodivá cesta do základů našla...

Ludvík Kubík:

Když se podívám do zásuvky (do pravé dírky) a šel bych po tom modrém pracovním vodiči, kam bych došel?

Došel byste do bodu rozdělení PEN (rozvaděč),  kde modrý drát končí. Vlastně začíná.

Jiří Kasal:
Tak teď jsem z toho úplně vedle to si musím nějak ujasnit.

Pan Petr M píše, že mohu dojít k pojistkám. Já jsem si vždy myslel, že k pojistkám jsou připojeny pouze fáze.

A jinak v tom PEN rozvaděči je připojen k čemu? A fungovalo by třeba kdybych nulový vodič připojil ke kusu železa? Třeba k radiátoru nebo zábradlí? (Vím, je to velice nebezpečné, ale zajímalo by mě, jestli by to fungovalo, jen ze zvědavosti.)

Také jsem si myslel, že je ten nulák připojený k trafostanici, ale tam je napojený na co?

Vím, mám v tom strašný nedostatky, ale nikdy jsme se to ve škole neučily a nikdo mi to nikdy neřekl, protože v rodině žádný elektrikář není, bohužel :(

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana