Kam vede nulák?
Vít Rotrekl:
Trošku bych upravil tvrzení p. Václava třetího, že se vodič PEN rozdělí v elektroměrovém rozvaděči. Může, ale taky nemusí. Osobně toto rozdělení provádím raději až v domovním rozvaděči.
TO Jiří Kasal: Klidě to takto můžete provést, ale:
- musíte dodržet min průřez vodiče PEN, což je 10mm2 Cu nebo 16mm2 pro Al
- je dobré mít bod rozdělení mít uzemněn
- na venkovní zásuvky by měl být proudový chránič
Z tohoto celkem jasně vyplývá, že je lepší natáhnout už 3vodič z nějakého okruhového rozvaděče, kde bude jistič, chránič, a můžete přivést kabel CYKY 3x2,5.
Jo kdyby jste chtěl vzít PEN od distributora, tak byste od něj musel vzít i fázi. A to by znamenalo, že musíte mít elektroměrový rozvaděč. Nebo jak jste to myslel?
Elektika vás kopne protože:
- na fázovém vodiči je vůči zemi nějaké napětí (teoreticky 230V)
- když vy stojíte na zemi tak jste s ní spojen - pokud nemáte kvalitní boty s gumovou podrážkou, která vás od země odizoluje
Takže se obvod uzavírá z fázového vodiče přes váš prst/ruku/nebo čm se dotknete vodiče a dále pak přes vaše tělo do země.
Pavel Horský:
Citace: Jiří Kasal 28.02.2014, 20:20
A ještě by mě zajímalo, proč mě elektřina kopne, když sáhnu POUZE na fázi? Vždyť když sáhnu na fázi a nejsem spojen se zemí tak neuzavírám obvod a jsem jak vlaštovka na sloupu ne? Takže by se mi nemělo nic stát.
Máte pravdu, pokud budete izolován od země, nic se vám nestane.
Ale nedoporučuji provádět takové pokusy.
Stačí si pak škrtnout o zeď, nechtěně se opřít o rám rozvaděče a nebo na vás při pokusu někdo nechtěně sáhne a neštěstí je hotové.
Když si vzpomenu na to, co já dostal ran a v jakých situacích, naskoší mi vždy husí kůže.
Václav Třetí:
Citace: Vít Rotrekl 01.03.2014, 08:33
Trošku bych upravil tvrzení p. Václava Třetího, že se vodič PEN rozdělí v elektroměrovém rozvaděči. Může, ale taky nemusí. Osobně toto rozdělení provádím raději až v domovním rozvaděči.
Já jsem psal:
Ve vašem domovním rozvaděči by měl být ještě jednou uzemněn a v tomto bodě je rozdělen...
U elektroměru to nepovažuji za šťastné, PRE to ani nepovoluje, takže to běžně nedělám, tudíž o tom ani nepíši.
Na další dotazy již odpověděli kolegové, k tomu odizolování od země ještě dodám, že u citlivějších lidí by mohl hrát roli i kapacitní proud, ten bude ale asi mizivý.
Vít Rotrekl:
Pardon, blbě jsem četl....
Jaroslav Hasala:
To, čemu se říká "nulák" vede jen ke zdroji, což je v běžných situacích transformátor.
Principálně je to stejné jako jednoduché zapojení s baterií, žárovičkou a dvěma vodiči, které se uří ve fyzice základní školy - jeden vodič od zdroje (baterie) ke spotřebiči (žárovce), druhý vodič zpět ke zdroji ... :)
Uzemnění "nuláku" má hlavně bezpečnostní funkci, proto, aby spotřebič jen "fungoval" není obvykle zapotřebí.
V závislosti na místních podmínkách se může stát, že část pracovního proudu teče i přes uzemnění, ale to není primární účel uzemnění, je to spíše nežádoucí.
Do elektrárny "nulák" obvykle nevede, distribuční sítě 22kV mají jen tři "fázovové" vodiče (zapojení do trojúhelníku), "nulák" se tam vůbec nevyskytuje.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana