Kam vede nulák?

<< < (5/11) > >>

Václav Třetí:
Právě jsem chtěl napsat, že to moc dobře vím, jen jsem laickému tazateli nechtěl plést hlavu víc, než je třeba.

Jiří Kasal:
Moc moc moc  (poklona)  panu Václavu třetímu. To napětí na tom trafu není tolik důležité (jestli tam je 242/420 nebo 230/400). Hlavně že mi to dokázal vysvětlit.

To Jirka Š. Svejkovský:
Vím co je to L, N, PE. Vystudoval jsem obor elektro (slaboproud),  ale moje praktické zkušenosti jsou skoro nulové, takže každý obyčejný elektrikář mě v elektru v pohodě natře pr...... Takže proč se na tuto otázku ptám? 1) Zajímá mě to (ze zvědavosti) 2) Nikdo mi o tom nikdy nic neřekl 3) Neznám elektrikáře co by mi to vysvetlil.

Ale hlavně se ptám ze zvědavosti, protože v práci jsem od elektra, ale trochu jiný směr než jsou rozvody elektriky (i když bych se tomu vůbec nebránil a rád bych se na to někdy podíval).

Jiří Kasal:
Ještě bych se ale chtěl zeptat. Když si postavím přístřešek (třeba pro auto) a budu tam chtít zásuvky, tak mohu to udělat tak, že si pouze vyvedu fázi a PEN a ten PEN bych u zásuvky rozdělil (např. v rozv. krabici) na PE a Nulák a ty bych potom tahal na všechny zásuvky samostatně? Nebo si musím natáhnout z rozvaděče domu L, N a PE? Podle mě je to jedno ne?

A ještě by mě zajímalo, proč mě elektřina kopne, když sáhnu POUZE na fázi? Vždyť když sáhnu na fázi a nejsem spojen se zemí tak neuzavírám obvod a jsem jak vlaštovka na sloupu ne? Takže by se mi nemělo nic stát. 

Jinak  (poklona)  všem za objasnění.

Karel Vlach:
Píšete že děkujete panu Václavu třetímu za vysvětlení ....
Přečtěte si ještě jednou druhou polovinu(druhý odstavec) jeho příspěvku,je tam odpověď na váš dotaz.

Jiří Kasal:
No píše, že se už spojovat nesmí, ale já bych nic nespojoval, jen bych vzal PEN od distributora, a ten bych navedl k tomu přístřešku a pak udělal menší rozvaděč a tam PEN rozdělil na nulák a PE.

Nebo to by takto nešlo?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana