Je napětí mezi N a PE v zásuvce cca 4V v pořádku ?

<< < (6/9) > >>

Jan Alin:
Také se mě doma válí dva takové levné kousky, jeden digitál a jeden ručkový, nemohu říct že by nesloužily. Pro seriozní práci to není, ale když se použije rozum, dá se s tím naměřit dost. Je ale fakt, že je používám spíš pro měření napětí pří opravách v autě nebo pro malá napětí. Do zásuvky jsem si s nimi troufl jen párkrát.  :)
Ono vůbec měření a jeho přesnost je v dnešní době problém, ale to by nebylo na veřejnou debatu.

Jiří Schwarz:
Doporučuji jeden pokus - jednoduchý multimetr a kategorie Low End (ten, co má 2 rozsahy pro měření střídavého napětí, zpravidla 200V a 750V) přepnout na měření 200V AC a změřit napětí na 9V baterii. Pokud naměříte na 9V baterii 18V (střídavých?),  co si o tom myslet?

A komu to nestačí, najde si nějaký kabel, kde je nezapojená žíla a v kabelu je na dalších žílách 230V ze sítě TN. A zkuste změřit indukované napětí na nezapojené žíle proti zemi. Po ustálené nesmyslů ukazuje přístroj 0 (nebo hodnotu blížící se Nule). A najdete odvahu si sahnout na "drát",  kde vám multimetr naměří "Nulu",  když fázovka tam svítí?

Milan Hudec:
Citace: Miroš Jan  19.02.2014, 20:16

Milane, díval si se na parametry toho multimetru?
Já prostě takto levným multimetrům, nevěřím. :D
Já zas věřím tomu, že pokud nastoupím s perfektní výbavou proti Federerovi hrajícímu s hrnkem plecháčkem, tak stejně prohraju[/ (dance)quote]

Václav Třetí:
Dá se udělat i další pokus. Přístroj na rozsahu 750V ( u některých jen 600V),  držím v ruce a připojím ho do zásuvky např. černým vodičem na N a červeným na L, zapamatuji si naměřenou hodnotu,   poté vodiče komutuji a odečtu opět naměřenou hodnotu. U levných přístrojů chybí uvnitř stínění a kapacita mezi mou rukou a vnitřními obvody přístroje způsobí mezi těmito dvěma měřeními někdy rozdíl 20 až 30V.

Petr M:
Kdysi jsem potřeboval na cestách něco změřit v autě a nejjednodušší bylo ukořistit v hobbymarketu u cesty koupit takový malý bazmek. Kupodivu se údaj lišil o 10% podle toho, jestli jsem přepínač přesunul na rozsah zleva nebo zprava  (zle) Od té doby těmhle krámům neříkám "měřák",  ale "odhadovač" a věřím jim jenom typ použité baterky.

A v AC obvodech nevěřím při měření napětí ničemu, co má vstupní odpor v megaohmech. Kapacita mezi žílama v kabelu je prevít. Vadaska je v určení, jestli je něco pod napětím, přesnější.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana