Lze takto zapojit zásuvky na 400V, aniž by "vypadával" proudový chránič?

<< < (4/7) > >>

Petr M:
Nejčsitší je zapojení III. Minimum kontaktů (kontakt navíc = přechoďák + potenciální porucha). Všechno jede všude. Nejde mu nic vytknout.

Jako druhá volba je zapojení II. Všechno jede všude, stroj si může půjčit i soused vybavený 4P zásuvkou (i když osobně bych se bál, že mě zavřou),  tuto výhodu vyvažuje redukce navíc. V případě, že mají stroje 4P vidlici z výroby, tak je to nejlepší řešení, nezasahuje se do výrobku.

Nejhorší z těch třech je I. Sloužit to bude, ale když už teď počítáte stroj "na dožití" a nevíte, co se bude po něm, může se N hodit a pak chybějící N můžete ocenit. Ztratíte tím i možnost na místě použít 5P spotřebič, pokud není 5P zásuvka hned vedle.

Nezapomeňte na správný sled fází podle norem!!

Milan Hudec:
Přiznám se, že stejné řešení jsem prováděl s tím, že jsem použil 5 žilový kabel a vodič PE  ztuploval z modrého a zeleno/žlutého vodiče, jestli dojde k připojení stroje s vodičem PE coby PEN,o tom velice rychle pak rozhodne chránič.

Václav Třetí:

Protože mám takový pocit, že pán si to vyřeší stejně po svém, dovolím si doporučit řešení, které je nejméně v rozporu se zdravým selským rozumem i normami. K oběma zásuvkám natáhnout pětižilový kabel a ve čtyřpólové se střední (nulový, modrý) vodič zakončí, zaizoluje a zůstane jako rezerva pro případnou budoucí výměnu zásuvky za pětipólovou.

Dovolím si připomenout, že všechny motorové zásuvky jednoho okruhu (jištěné společným jističem) musí být stejné proudové hodnoty a musí být jištěny jističem maximálně do této hodnoty (t.j. např. pro dva kusy zásuvek 16A nelze použít jištění vyšší než 16A).

Pokud jsou zásuvky různých proudových hodnot, je třeba natáhnout z rozvaděče dva samostatné kabely, každý jistit vlastním jističem a chránič se zapojí na přívod před jističe.

Miro Podhajska:
 (poklona)  plánujem tiež výmenu starej bakelitovej zásuvky ktorá je umiestnená v skrinke na vonkajšej stene domu.

Elektrikár niesom, rozhodol som sa že to nebudem riešiť len výmenou zásuvky ale osadím tam radšej novú zásuvkovú rozvodnicu 2x400V 32A 5p a 4p +220V. Chcem do obvodu zaradiť aj prúdový chránič ktorý zatial nieje nikde v dome.

Nechcem používať redukciu z 5p na 4p lebo je to nepraktické a trčalo by to mimo striešku zásuvky.  Chcem tam mať jednu zásuvku pre staré vybavenie, ktorá časom až stratí význam bude zamenená za 5p.

5p zásuvka pôjde navyše cez elektromer, časom plánujem kúpu elektromobilu a rád by som tam mal zariadenie na kontrolu spotreby auta.

Mám tri otázky

- je to zapojenie v norme? resp jedná sa o rekonštrukciu 50r domu
- kde nájsť rozvodnicu s 4p aj 5p 32A zásuvkami ? dá sa niekde vyskladať? Chcel som niečo malé napr ako block 3 a block 5 rozvodnice od scame.
- mal by som mať trojfázový vypínač aj v samotnej rozvodnici ?

Jiří_Hrubý:
Nejdůležitělší údaj nevidím, jaký je přívod do stávající zásuvky? Pokud ten nevyhoví, můžete to odpískat, nebo jej vyměnit.
Co se rozvaděče týče, vyhněte se experimentům a podle toho schéma to nedělejte.
Koukněte třeba na famatel.cz, tam si buď vyberete, nebo vám sestaví co potřebujete a jen se to připojí, pokud bude k čemu.
A co se 4p zásuvky týče, pokud toho nemáte na 4p tolik, není problém u toho jen vyměnit vidlice a pak už nebude třeba zasahovat do rozvaděče.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana