Lze takto zapojit zásuvky na 400V, aniž by "vypadával" proudový chránič?
Václav Veselý 2:
V novém rozvodu pro domácí dílnu mám od proudového chrániče natažený pětižilový kabel, který bude "zakončený v krabici". Z krabice pak dále půjde vývod pro zásuvku 400V/5P. Další vývod bude pro zásuvku 4P. Lze tuto 4P zásuvku připojit také pětižilovým kabelem bez zapojení N, aniž by vypadával proudový chránič? Zapojení viz příloha. Toto řešení uvažuji z důvodu, že mám doma 4P zásuvek a prodlužováků více, než je běžné a stávající vybavení je stejně tak 4P. Pětižilový kabel bych chtěl použít pro možnost výměny zásuvky za 5P do budoucna, aniž bych musel dělat znovu nějaké stavební úpravy. Konečné zapojení bude dělat elektrikář, kterého v současnosti nemůžu kontaktovat, ale potřebuji některé rozvody nachystat co nejdříve, včetně krabic a zásuvek. Řešení pomocí redukcí nebo výměny zástrček na zařízeních je značně neekonomické/nepraktické a chci se mu vyhnout.
Marek Laube:
Hlavně, jak píšete, veškerou práci elektro nechte na elektrikáři. Jen pro informaci, je blbost do čtyřpólové zástrčky dávat pětižilový kabel. Nechal bych nainstalované pouze 5-polové zásuvky a například jednu 4-pólovou na cirkulárku, která N vodič nepoužívá. A proudovému chrániči je "jedno", jestli má nebo nemá připojen nulák.
Jiří Schwarz:
Vy budete asi kouzelník, když ze 4 svorek na chrániči máte 5vývodů!
Takže než nějaké "obrázky" by to chtělo schéma zapojení!
Z vašeho obrázku vůbec není jasné zapojení N, PE příp. PEN na chrániči!
Petr M:
Mám dobrou a špatnou zprávu.
Dobrá je, že pokud se to udělá dobře, padat to nebude.
Špatná je, že zásuvkový obvod má mít plný počet vodičů, takže 4P zásuvka nemá mezi 5P co dělat (norm).
Kupte si redukci 5P na 4P a máte to univerzální. Doma to řeším taky tak. Výhoda je, že mohu cokoliv zapojit kdekoliv a nejsem vázaný na 4P spotřebiče jenom v jedné místnosti...
Václav Veselý 2:
Koukám, že jsem informace podal poněkud neúplně. Obrázek je pouze ilustrativní a chránič vůbec zapojovat nebudu, zapojí jej elektrikář. Chci zapojit pouze 4P zásuvku z krabice, jak je uvedené na obrázku.
Marek Laube: Takže pokud natáhnu ten pětižilový kabel na místo určení 4P zásuvky a zakončím jej další krabicí a až zní povedu krátký čtyřžilový kabel do zásuvky, pak bude zapojení v pořádku?
Petr M: Nad redukcí jsem zprvu uvažoval, ale její zakoupení by mi pomohlo pouze v jednom případě a u dalších bych musel povyměňovat koncovky, kvůli jejich odlišným fyzickým velikostem a tvarům. A mít zapojený stroj přes redukci a další dvě prodlužky není úplně ideální.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana