Lze takto zapojit zásuvky na 400V, aniž by "vypadával" proudový chránič?

<< < (3/7) > >>

Marek Laube:
To Václav Veselý 2:
Nevidím důvod, proč by jste nemohl použít vedle 5 ti pólové zásuvky ještě 4 pólovou. Vždyť i do té "čtyřky zásuvky" povede plný počet vodičů, L1, L2, L3 a PE. A existuje tzv. hodinový úhel nezaměnitelnos ti takovýchto zásuvek a tudíž se nemůže stát, že zapojíte  4 pólovou zástrčku do 5 ti pólové zásuvky.
Toto řešení si myslím je dobré, když nechcete předělávat stávající 4 pólovou zástrčku na "pětipól". Důvod může být například záruka spotřebiče.

Václav Veselý 2:
 (poklona)  pánové za odpovědi, už vím, co potřebuji a co dělat.  :)

Jan Palička:
Citace: Václav Veselý 2  17.02.2014, 12:48

Stroje, prodlužky a koncovky jsem takto zdědil, takže investice prakticky nulová. Jde jen o dočasné řešení z mých zásob (kde některé věci jsou nové a nepoužité),  protože stroje  budou využívány jen do doby, než odejdou věkem. Četnost jejich použití je malá a na většinu věcí si vystačím s ručním nářadím.

Proboha - CEE zásuvka na zeď 5P/32A/400V IP44 od ABL Sursum stojí zhruba kilo a půl. max. 2 (slovy 200,- Kč). CEE vidlice 5P/32A/400V IP44  lehce přes stovku. Kabel CYKY 5x2,5 stojí od 30 do 35 korun za metr. Kabel si natáhnete sám, hodina práce elektrikáře k tomu. Kolik ušetříte bastlem?

Jiří Schwarz:
Jedna z diskusí, kdy tazateli asi nejde o to, aby mu někdo poradil správné řešení, ale spíše se snaží najít někoho, kdo mu jeho původní záměr posvětí, schválí...

Václav Veselý 2:
Citace: Jan Palička  17.02.2014, 13:34

Proboha - CEE zásuvka na zeď 5P/32A/400V IP44 od ABL Sursum stojí zhruba kilo a půl. max. 2 (slovy 200,- Kč). CEE vidlice 5P/32A/400V IP44  lehce přes stovku. Kabel CYKY 5x2,5 stojí od 30 do 35 korun za metr. Kabel si natáhnete sám, hodina práce elektrikáře k tomu. Kolik ušetříte bastlem?

Mám jak nové 5P zásuvky, mám nový kabel CYKY 5x2,5. Pouze chci na jedno místo přidělat 4P zásuvku, abych mohl využít stávající zařízení bez dalších vícenákladů, které jsou pro mé účely zbytečné, pokud je navrhované zapojení "správné".

Mám Vašemu příspěvku rozumět tak, že připojení jedné zásuvky do krabice je větší bastl, než  výměna osmi vidlic a případně i kabelů na stroji?

Pokud se chcete bavit o ceně, pak mé řešení vyjde pouze na cenu práce, protože materiál mám. Vaše řešení vyjde na 8x něco málo přes stovku, jednou za dvě kila, 20-30m kabelu kolem 700-1000 a asi 2500 za 50m prodlužovák. K tomu všemu ještě nějaká práce a doprava a když si odpustím pětkrát do měsíce hovězí steak, tak mám novou nebo mírně jetou cirkulárku s pětikolíkem a potom je tato diskuse naprosto zbytečná.

Jiří Schwarz: Jeden radí to a druhý to, elektrikáři jste všichni, pak komu tedy věřit? Pak se objeví třetí, který za vším vidí jen šetření a čtvrtý, který má potřebu jen kritizovat, ale k věci se nevyjádří.

Možné řešení:

I. Krabice - L1, L2, L3, PE, N - zapojeno L1, L2, L3, PE do 4P zásuvky. Nezapojen vodič N.
II. Redukce 5P > 4P - Nezapojen vodič N.
III. Zásuvka 5P > Zástrčka 5P na stroji bez zapojení vodiče N.

Které zapojení je správné a proč?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana