Kdo je na stavbě skutečný elektrikář a nelže?

<< < (6/15) > >>

Jan Franěk:
Citace: Miroslav Minařík  08.12.2013, 16:27

No představ si to obráceně. Ty přijdeš na zakázku a budete tam dva. Ty a Milan Karvánek. Stařenka ve dveřích vám da spočítat úbytek na vedení..

DOufám, že se podobná ptákovina neuchytí. Nechci se dočkat toho, že u zákazníka budu muset dlouho prokazovat svoje znalosti, abych nakonec vyměnil vadný vypínač, nebo připojil varnou desku. TO bych udělal půlku práce a cena za čas realizace by tím pádem musela být minimálně o 100% jinde, abych se uživil. TO by se jistě nelíbilo ani zákazníkům.

Nechme už těch blbostí. Každý máme dost své práce a starostí.

Citace: Milan Hudec  08.12.2013, 16:36

Promiň, ale to je jako nechtít po svém osobním strážci ukázat "terč plný desítek",  ale pouze zbrojní průkaz (dance)

To je sice krásný příměr, ale stejně je to blbost. Porovnáváme neporovnatelné .
Trochu mi to připomíná diskusi o vlastnostech deklarovaných výrobcem. Prostě budu tomu papíru věřit. Případný problém je pak na výrobci, který vlastnosti nasliboval. Nebudu si doma stavět zkušebnu proto, abych si vše ověřil sám. To bych nedělal nic jiného.

To pak mohu zkoušet policisty u silnice, ze znalostí práva a pokud se mi jejich odpověď nebude zamlouvat, nebudu se s nima bavit? Nebo pokaždé před obědem otestuji znalosti kuchaře v hospodě, jestli opravdu umí vařit? To se toho dobrýho guláše asi nedočkám.

A co otestovat přímo zákazníka? Jestli nám stojí za to, se s ním vůbec zabývat, když špatně odpoví na položenou otázku.

Pojďme se zabývat něčím užitečnějším. Raději dopíšu revize a vypnu internet. Děti mě v posledních 3 týdnech moc neviděli.

Juraj Rojko:
Když už, tak bych to zavedl na všechny profese. A otázky by mohly být mnohem jednodušší. Např. jsem přesvědčený, že otázka "Co je to technický list?" by vyřadila 90% řemeslníků a doplňková, "Už jste někdy nějaký četl?" by vyřadila dalších 9%. (Podepsán otrávený "investor" pomalu přecházející z režimu stavby na klíč do režimu pana Kotka, kterému tímto také gratuluji...)

Jaroslav Hasala:
Testování elektrikářů zákazníkem - laikem je pro mě nepředstavitel né.
Zajímavé je, že jiné profese nic podobného neřeší.

Má to i další rozměr - kromě několika čestných vyjímek není moc elektrikářů, kteří by dokázali jen tak bez přípravy z rukávu vysypat různé údaje.
Buďme realisté, kdo z nás si troufá tvrdit, že všechno ví a že žádný test ho nemůže nijak zaskočit ?   ;)

Spíše bych se soustředil na to, o čem jsem psal už dříve - standardy.
Ve většině případů je lze využívat.
Jde jen o to, říci nebo spíše napsat a nafotit, že TOHLE je standardní řešení, takhle by to mělo vypadat.
A naopak, upozorňovat na časté problémy, na typické "zkratky" montážních firem atd.

Milan Karvánek:
Citace: Jan Franěk  08.12.2013, 14:32

Spíš bych připravil otázky, které si má klást investor. Ty budou zřejmě stále stejné.
Třeba
- co očekávám od firmy za podklady
-jak velkou firmu chci/potřebuji kvůli termínům a rozsahu zakázky
-chci si na každou část najmout jinou firmu, nebo vše v jednom od projektu po revizi. A nemusí jít jen o jednomužnou firmu!!
- dostanu revizi a prohlášení o shodách, štítek a protokol k rozvaděči a podobně
- má poptávaná firma nějaké reference
-Jak dlouho funguje
-je plátcemDPH
a tak dál.

Tohle mi přijde také smysluplnější a přidal bych i další, třeba "má vaše stvební firma oprávnění k elektromontáží m, když mi je zde nabízíte na klíč se stavbou?".

Ale po několika čerstvých zkušenostech s nemoudrými investory, kde jsem byl spíš jen v roli pozorovatele (soukromá osoba, soukromá firma developer! a státní instituce jejíž správu budov vede Ing.elektro!) si myslím, že vlastně "dobře jim tak, když jsou blbí".

Jiří Schwarz:
Ještě jedna otázka, která by některé firmy mohla trochu vytočit:
- poskytnete nám před předáním hotového díla podklady, abychom si mohli nechat udělat revizi od nezávislého RT?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana