Musí být v plastové rozvodnici DIN lišta uzemněna?
Jirka Š. Svejkovský:
Obvykle se souběh řeší tak, že pro nová zařízení platí nová norma.
Milan Hudec:
Citace: Jirka Š. Svejkovský 05.12.2013, 10:45
Obvykle se souběh řeší tak, že pro nová zařízení platí nová norma.
Ano, ale po přečtení např. čl.8.4.3.1 nové normy se raději vrátím k té staré, protože skutečně nevím co to je "uzemňovací soustava TT v elektrické síti" - kdy pak musím použít dvojitou nebo zesílenou izolaci přívodních spojů (dance)
Martin Kurka:
TO:Hudec
Ale podle uvedeného výcucu kolegy Noska já fakt nevidím, kde jsem měl tu chybu.
Asi uvažuji špatně.
Přeci když mám rozvaděč v korektní II, v tom rozvaděči budou holé přípojnice - krytí živých částí IP00 - proč by nemohla být pod přepážkou oddělitelnou nástrojem, nebo pod víkem oddělitelným nástrojem i holá měděná DIN lišta připojená na PEN a PEN rozvádějící?? Vždyť podle odstavce c)
"Uvnitř skříně musí být ochranný vodič a jeho svorka izolovány od živých částí a neživých částí stejným způsobem, jako jsou izolovány živé části."
.. je ta měděná DIN lišta izolována shodně jako přípojnice - IP00.
Měděná DIN lišta rozvádějící PEN je podle mne v tomto rozvaděči stejný pracovní vodič jako L1,L2,L3. (Psal jsem o PEN DIN liště, ne PE).
Já bych se možná odvážil i tvrdit, že pokud ta DIN lišta bude jen pozinkovaná a bude rozvádět PE, tzn. opravdu bude do ní přívod a z ní vývod - tak že to je také v dvojkovém rozvaděči pracovní vodič a ne izolovaná neživá část chybně chráněná pomocí uzemnění. A asi bych šel do sporu, kdybych takhle propojil PE a někdo mi to vytknul jako závadu. Já se spoustou stíněných kabelů bych ani neměl jinou technickou možnost, jak ta stínění připojit jinak než na holou PE sběrnici nebo přes zemnicí svorky na DIN lištu. Kovové průchodky do plasťáku dát nemohu . A že bude vnitřek II rozvaděče IP 00 je mi většinou fuk.
Jenže do poradny takovou radu dávat nebudu, tohle je můj názor, který jsem si schopen hájit, ale mohu narazit na nějaký článek v normě jiné, který neznám.
P.S. Podle mne ten článek říká:
Cokoliv kovového (vodivého) uvnitř rozvaděče izolace II je schopno mít nebezpečný potenciál a proto
1) nesmí jít skrz skříň ven
2) musí být dobře izolováno od skříně
3) nesmí se zbytečně připojovat na žádný potenciál uvnitř skříně, který tam musí být z funkčního důvodu vedení proudu. Připojit uvnitř II něco kovového, co se núčastní vedení proudu (a to je třeba pouze nosná DIN lišta nerozvádějící PE) na potenciál PE je stejná blbost a podle normy i chyba, jako to připojovat třeba na potenciál L2.
A abych svůj názor shrnul:
Uvnitř plastového rozvaděče označeného jako korektní II
Podle mne DIN lištu
a) mohu připojit na PE i PEN, pokud se účastní rozvádění PE nebo PEN potenciálu (+ za dalších podmínek - krytí, izolace od skříně apod.)
b) nesmím připojit na PE, pokud je pouze nosná
A teď pánové do mne, kde se mýlím?
Milan Hudec:
S b souhlasím bezvýhrad, u a mám dojem, že lišta je brána coby šasi, které bych neměl k vedení proudu, či jako svorkovnici používat.
Jiří Schwarz:
Citace: Martin Kurka 05.12.2013, 14:45
...
A teď pánové do mne, kde se mýlím?
Problém je v tom, když se sebelepší teorie střetne s praxí - měl jsem v ruce RSA 10 svorku, v zeleném plastu, kdy potenciál "spojovaných vodičů" byl izolovaný od lišty.
Ale dnes je problém tohle provedení v "barvě ochranného vodiče" koupit, všude nabízení svorky "zelená-žlutá", které jsou "móóóc dobře propojené na DIN lištu i když nechci nebo nepotřebuji toto spojení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana