Jak zapojit jističe a chrániče v bytě?
solimek:
Citace: Fuk Tomáš 22.11.2013, 21:51
Jenže proud tam a proud zpátky tečou každý jiným vodičem, takže v těsné blízkosti vodiče dojde k lokálnímu přesycení.
V těsné blízkosti vodiče dojde k přesycení? Magnetické tok prochází, předpokládám, celým jádrem transformátoru, bez ohledu na umístění vodiče. Intuitivně si dovedu představit, že vysoké proudy vyvolají určitou nesymetrii, ale fyzikální vysvětlení bude asi ještě o stupeň nebo dva složitější. Hlavně by asi bylo dobré ověřit, že vypadávání chrániče při zkratu je běžným jevem a skutečně u chráničů všech výrobců bez rozdílu. Z vlastní zkušenosti ale vím, že chování chráničů jednotlivých výrobců je dosti rozdílné. Ostatně to samé platí i o ostatních přístrojích.
Fuk Tomáš:
Citace: Miloš Kotek 22.11.2013, 22:05
V těsné blízkosti vodiče dojde k přesycení? Magnetické tok prochází, předpokládám, celým jádrem transformátoru, bez ohledu na umístění vodiče.
To platí jen v lineární části magnetizační křivky.
Citace: Miloš Kotek 22.11.2013, 22:05
Hlavně by asi bylo dobré ověřit, že vypadávání chrániče při zkratu je běžným jevem a skutečně u chráničů všech výrobců bez rozdílu. Z vlastní zkušenosti ale vím, že chování chráničů jednotlivých výrobců je dosti rozdílné.
Jistěže je rozdílné. Solidní výrobci uvádějí rázovou odolnost (u standardního provedení cca 250 A), ti méně solidní ji neuvádějí (a mají ji slabší). Svého času mi chránič PEP-10P dokázalo vyhazovat i 300 VA toroidní trafo při zapínání (nahradil jsem ho PHF7 s char. G, rázová odolnost 3 kA a je pokoj).
Jaroslav Hasala:
Co se týká toho vybavování chrániče při zkratu, mám na to určitou teorii :
Zjednodušeně se dá říci, že vždy je v instalaci nějaký svod mezi pracovními vodiči a PE.
Můžeme si to představit tak, že určitá část pracovního proudu, dejme tomu 0,1% teče pres PE.
V normálním provozu to nepůsobí problém, unikající proud je menší, než je vybavovací proud chrániče.
Pokud použijeme navrženou hodnotu 0,1% a zátěž obvodu bude třeba 10A, unikající proud bude 0,01A, což chránič "ustojí". Se zvyšující zátěží se ovšem bude zvyšovat i unikající proud.
Při zkratu teče obvodem proud mnohem vyšší, podle místních podmínek (impedance poruchové smyčky Rs, resp. vnitřní odpor sítě Ri), řádově ve stovkách ampér.
Pokud bude zkratový proud dejme tomu 100A, unikací proud bude 0,1A, což vybaví chránič 0,03A.
Podobné je to dle mého soudu i u vybavování chráničů za bouřky (přepěťové špičky).
V obou případech obvykle pomůže použití chrániče typu G.
Radim Strycharski:
Proč by se měl se zvyšujícím proudem zvyšovat i svod? Ten by se měl zvyšovat spíš s napětím. U bouřky by se to napětí vyskytnout mohlo.
Vít Rotrekl:
A zpět na začátek. K tmu navrženému rozvaděči. Mě tam osobně třeba chybí hl. vypínač. I když vím, že není nutný.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana