Jak zapojit jističe a chrániče v bytě?
Jiří Schwarz:
Citace: Vít Rotrekl 23.11.2013, 14:06
... Mě tam osobně třeba chybí hl. vypínač. ...
Mě na prvním místě chybí "schéma". Protože z toho, co je v příloze, není vůbec jasné, jestli přes jističe náhodou nejde N, jestli PE nebo PEN nejde přes chrániče,...
Pak nevíme, jestli je tam nějaké "pospojování", vedení k HOP...
A ochrana proti přepětí - to jsem ale bláznivý optimista...
Ludvík Kubík:
Citace: Miloš Michalov 22.11.2013, 09:35
Podle mě je ta studie (představa) dobrá na té úrovni, aby mohla být předána projektantovi. On např. MUSÍ řešit přepěťovky, které jste si zcela správně navrhnul, v souvislosti se soustavou hromosvodu a celkovou koncepcí elektroinstala ce, aby vůbec ta přepěťová ochrana měla smysl, a spoustu dalších a dalších problémů. Kromě sporáku a ledničky navrhujete proudové chrániče všude, proč? Já kladu větší důraz na kvalitní celkové provedení elektroinstala ce a chrániče vidím jako poslední záchranu, když všechno ostatní selže (hlavně lidský faktor). Ale na chrániče se rozhodně nespoléhám (je to doplňková ochrana), přestože je instaluji všude tam, kam uvádí norma.
Lukáš Rotrekl:
To je právě ten lidský faktor, co je podle mě v domácnosti největší škodná.
Snažím se aby v bytové instalaci bylo za chrániči skoro vše. Vynechávám snad jen tepelná čerpadla... Radší obvody rozdělit na více chráničů (při dnešních cenách to snad není takový problém) Pro kotle, lednice,.... se snažím navrhovat chrániče samostatné....
David Hruda:
Citace: Ludvík Kubík 23.11.2013, 22:21
...Kromě sporáku a ledničky navrhujete proudové chrániče všude, proč?... Ale na chrániče se rozhodně nespoléhám (je to doplňková ochrana), přestože je instaluji všude tam, kam uvádí norma.
Co se dá kromě světel zapojit mimo chránič? Já osobně bych za něj dal z mnoha důvodů i tu ledničku a varnou desku.
Citace: Ludvík Kubík 23.11.2013, 22:21
...Já kladu větší důraz na kvalitní celkové provedení elektroinstala ce a chrániče vidím jako poslední záchranu, když všechno ostatní selže (hlavně lidský faktor).
Tuhle větu nechápu.
Lukáš Rotrekl:
Přesně, jak napsal kolega Hruda. Pokud je zařízení v pořádku, nemá chránič důvod padat za normálního provozu..Pokud přijde impuls z venku, tak to zapojení zařízení mimo chránič moc nezachrání.. A pokud něco chránič pravidelně vyráží, je to pro mě znamení, že něco není v pořádku....
Pár rodinnejch domků už jsme udělali, ze začátku mé kariéry a nebo i před tím (jako student brigádně) hodně i s jedním centrálním chráničem a nepamatuju žádné zásadní problémy.... Ano občas chránič vypadával, ale pak se přišlo třeba na to, že byly rozkousány kabely pohonů brány od psa... Majiteli se vysvětlilo co a jak se stalo a proč chránič padal a nikdy se mě nestalo, že by zákazníkovi vadilo, že měl tyto problémy.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana