Kam může utíkat 100kWh spotřeby v běžném bytě za den?
Jan Kelbich:
Citace: Veronika Neckařová 27.09.2013, 11:49
... Dost by mě zajímalo, jak to tam měří a co tam měří.
Neznám sice proceduru, jakou používají, ale představoval bych si to tak, že elektroměr připojí ke kalibrovaným zdrojům, hodnoty kontrolují vlastními kalibrovanými měřidly a zjišťují odhylku údaje elektroměru. Podle typu elektroměru ve všech režimech, které se ho mohou týkat (činný/jalový výkon, souměrná/nesouměrná zátěž, odběr/dodávka ....)
František Šohajda:
Citace: Jan Kelbich 27.09.2013, 12:40
Neznám sice proceduru, jakou používají, ale představoval bych si to tak, že elektroměr připojí ke kalibrovaným zdrojům, hodnoty kontrolují vlastními kalibrovanými měřidly a zjišťují odhylku údaje elektroměru. Podle typu elektroměru ve všech režimech, které se ho mohou týkat (činný/jalový výkon, souměrná/nesouměrná zátěž, odběr/dodávka ....)
Vetsina elmeru konci v odpade po jejich vymene.Pokud ho vymeni,rychle leti do srotu!
Jak se nezachyti,zadne prezkouseni se nekona,,protoze ho uz nikdo nenajde! :'( :'(
Lubomír Jindra:
Také jsem se s vadným elektroměrem ještě nesetkal, ale rozbít se může vše. Naposledy jsem na popud zákazníka zkoumal naměřenou spotřebu ve společných prostorech panelového domu, jeden panelák, dva symetrické vchody ale rozdíl ve spotřebě značný. Měřeno dvěma přístroji, jedním přímo výkony a druhým proudy, ovšem naměřená shoda s elektroměry byla až překvapivě perfektní. Nakonec se ukázalo že wifina byla pro celý dům jedna společná, napojená jen na jedné stoupačce. Sice pár wattů, ale 24hodin...
Citace: Veronika Neckařová 27.09.2013, 11:20
Děkuju,
spotřebu určitě kontrolovat budu každý den ve stejnou dobu.
Snad elektroměr uznají vadným, protože jinak nás z toho účtu klepne (norm)
Také jsem zvědav zda to uznají, myslím že se bojí precedentu, jak jednou znají chybný elektroměr.... . ;)
dolac:
Citace: Jan Kelbich 27.09.2013, 12:40
Jalový výkon sa p. Neckařovej netýka. Naviac sa tam kontroluje ešte voľný chod elektromera. Elektromer sa považuje za vyhovujúci ak chyba merania nepresahuje dvojnásobok jeho triedy presnosti.
Podľa toho čo tu bolo uvedené je tento prípad jednoznačný a vôbec by som sa neobával že nebude faktúra opravená. Takéto opravy sú úplne bežné a nie je ich málo. Aj nevyhovujúcich elektromerov (indukčných) sa z úradného preskúšania vráti pomerne veľa. U statických je to skôr výnimka.
Jiří Buben:
Citace: Lubomír Jindra 27.09.2013, 18:35
Také jsem zvědav zda to uznají, myslím že se bojí precedentu, jak jednou znají chybný elektroměr.... . ;)
Myslím že uznají. Vím o případu, kdy obyvatelé rodinného domu přestali mít po topné sezóně teplou vodu v bojleru (kombinovaný ohřívač TUV, v zimě jedou na kotel na tuhá paliva). Takže je možné, že celou zimu HDO nefungovalo. Začalo se to sledovat a zjistilo se, že nespíná HDO tak jak má. Podána reklamace na ČEZ. Přijel technik, přijímač HDO vyměnil. Po výměně vše fungovalo tak jak mělo. Po nějaké době ČEZ zaslal dopis s vyjádřením, že přezkoušením byla zjištěna závada na přijímači HDO (blíže nespecifikován a). Jak jsem vyrozuměl byly na základě předešlých vyúčtování přehodnoceny odběry ve vysokém i nízkém tarifu a odběratel na tom ještě vydělal, protože mu na konci zúčtovacího období ve vyúčtování vyšel výrazný přeplatek.
No a jak by jste chtěly dokazovat nefunkčnost HDO po jeho demontáži, kdyby to ČEZ chtěl zamést pod koberec? Takže zase bych v tom zbytečně nehledal "konspiraci".
Ale pojistit se záznamem tak jak byl navrhován se jistě nic nepokazí. ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana