Co jsou to harmonické?
Jan Alin:
Citace: Zdenek Rajmont 21.09.2013, 09:16
Špatně. 3x240+120 v mědi v létě je zážitek ...
A co takhle dva paralelní AYKY 3x240+120 v teplotě mezi 4 až 5 stupňů venku, za mírného mrholení s proletujícím sněhem, to je teprva zážitek. Tenkrát jsem si umanul, že se radši začnu trochu učit, abych to už nikdy nemusel opakovat. Kabely hrály vyloženou přesilovku. :D
Milan Hudec:
Pro ohýbání takových vodičů/kabelů mám přípravek na způsob rovnačky hromodrátů, práci zvládne i průměrně silná žena
milan b.:
Citace: Petr M 20.09.2013, 23:08
Myslím, že nepochopil rozdíl mezi slovy "funkce" a "harmonická"... A ta matematika kolem není vůbec složitá, pokud je člověk střízlivý. Učí se to normálně na střední škole, takže by toměl ovládat každý, kdo má maturitu. Minimálně na technickým oboru. (norm)
Sudá funkce: f(x) = f(-x), cos(45°) = cos(-45°)
Lichá funkce: f(x) = -f(-x), sin(45) = -sin(-45°)
Harmonická je zase něco jinýho, výpočty páně Fouriera jsou trochu jiný level ;D.
… ale pochopil, nicméně jsem to nesrozumitelně napsal:
.... Harmonická se rozloží na nekonečnou Fourierovou řadu se členy sin a cos a koeficient stejnosměrné složky. A pomocí dalších výpočtu, se Fourierová řada zjednoduší na členy sinusové řady (posunutá sinusovka) … atd….
Ižák Ctibor:
Citace: Jan Alin 21.09.2013, 11:36
A co takhle dva paralelní AYKY 3x240+120 v teplotě mezi 4 až 5 stupňů venku, za mírného mrholení s proletujícím sněhem, to je teprva zážitek. Tenkrát jsem si umanul, že se radši začnu trochu učit, abych to už nikdy nemusel opakovat. Kabely hrály vyloženou přesilovku. :D
My sme ťahali tiež 3X240 vn káble , ale pri teplotách pod 8°C len vo výnimočných prípadoch a káble sme 24h nahrievali v peci, aby sa pri práce s nimi pri tej teplote nepoškodila izolácia. Je to niekde aj v norme , ale normy,( nakoľko mám len učňovku) a vekovo už tiež nie som najmladší , sú mi trochu vzdialené. V každom prípade je to drina, najmä ak sa musia v stiesnených podmienkach ťahať cez rôzne diery, zátačky a uchytávať na rošty, kde Vám sotva vojde ruka.
Petr M:
Citace: Vít Rotrekl 21.09.2013, 00:28
Ano, tohle co jste napsal vím. Ale tím to končí. A asi jsem příliš línej se to učit, vzhledem k tomu, že to zatím pro svoji práci nepotřebuji zkoumat nějak více.
Ono v principu je to jednoduchý. Mějme graetz, za ním kondík a nějakou zátěž. OD nuly dop naptína kondíku nebere zařízení nic ze sítě, všechno živí ten kondík. Teprve až se dostane ned nad napětí na kondíku, začne se kondík nabíjet a napájení převezme síť. V té chvíli teprve začne týct napětí. A když okamžitá hodnota napětí v síti spadne pod napětí kondíku, zase neteče nic... Takže proud bere jenom ve chvíli, kdy je napětína maximu.
Problém nastane ve chvíli, kdy jsou tři tyhle bazmeky na 230V a proud berou jenom ve chvíli, kdy jsou další dvě fáze na nízkým napětí a krmí se jenom jedno z nich. Pak se proud musí vrátit po N... A za chvíli z druhé fáze, pak ze třetí...
A ještě větší prča je, když těchhle bazmeků je za 3f kabelem řekněme 90%...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana