Co jsou to harmonické?
Jiří Schwarz:
Citace: Vít Rotrekl 20.09.2013, 23:45
Na pivu jsem nebyl, maturitu mám... a stejně jsem v pasti.... Ne, že bych netušil o čem je řeč. Ale vím o tom kulový.
Tak začněte studovat...
Každé zařízení, kde je usměrňovač a za ním filtrační kondenzátor, zatěžuje síť proudem, který není harmonického průběhu o základní frekvenci 50Hz, ale obsahuje významnou složku s 3., 5. a dalšími harmonickými. A co je nejhorší, proud nám neteče po celou půlvlnu, ale jen po malou část, tím se ale odběry v jednotlivých fázích přestanou časově překrývat a na středním vodiči se proudy při vektorovém sčítání nemohou "odečíst" s středním vodičem může téci více než fázovým.
A protože nám ubývají "odporové zátěže" a přibývají zátěže s "elektronickými zdroji", protože se tak chová i "Bruselská úsporka", začíná to být znát na proudech středním vodičem...
Třeba se dožijeme toho, že místo kabelu 3x120 + 70 se bude tahat např. 3x 100 + 150 ... (zle)
Vít Rotrekl:
Ano, tohle co jste napsal vím. Ale tím to končí. A asi jsem příliš línej se to učit, vzhledem k tomu, že to zatím pro svoji práci nepotřebuji zkoumat nějak více.
Jaroslav Hasala:
Citace: Jiří Schwarz 21.09.2013, 00:11
Třeba se dožijeme toho, že místo kabelu 3x120 + 70 se bude tahat např. 3x 100 + 150 ... (zle)
Už jsem něco podobného byl nucen řešit. Nová administrativn í budova, zářivky s elektronickými předřadníky a a počítače v množství větší než malém.
Po uvedení do plného provozu se přívodní kabel CYKY 5Cx 50 (TN-S) silně zahříval, právě kvůli přetěžování N vodiče, skutečně tam byl téměř dvojnásobný proud než ve fázových vodičích.
Naštěstí šel přívodní kabel relativně jednoduše vyměnit, nakonec se tam dal CYKY 5Cx 120.
Vít Rotrekl:
Citace: Jaroslav Hasala 21.09.2013, 02:34
Naštěstí šel přívodní kabel relativně jednoduše vyměnit, nakonec se tam dal CYKY 5Cx 120.
Jak se s takovýmhle kabelem pracuje? Největší CYKY co jsem zapojoval byla 3x150+95 a už jsem dosti potil :)
raj:
Citace: Vít Rotrekl 21.09.2013, 08:37
Jak se s takovýmhle kabelem pracuje? Největší CYKY co jsem zapojoval byla 3x150+95 a už jsem dosti potil :)
Špatně. 3x240+120 v mědi v létě je zážitek ...
Náš postup:
Dostat ho do sonapek jak to jen jde.
Nalisovat oka.
Lešenářská trubka, sikovky, ocelová kulatina prostrčená do díry v kabelovém oku a bojovat.
Ideální stav je celé dění jen organizovat a odborně pozorovat... (dance)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana