Co jsou to harmonické?
Zdenek Hejčl:
Co jsou to harmonické?
To jsou uchu ladící tóny. ;)
Pak máme ještě disharmonické uchu neladící. :D
Doufám, že to kolegové muzikanti ještě rozvedou do hloubky a do šířky. o:-)
Oldřich Morávek:
Zkusím zvednout hozenou rukavici.
Z matematického hlediska jsou to skutečně stejné veličiny.
Základní info o harmonii lze najíttřeba na tetičce wiki pod pojmem stupnice (hudba)
Jen doplní, že základním tónem v evropské hudbě je komorní A s frekvencí 440 Hz.
Další půltóny pod a nad získáme násobením, nebo dělením vždy o 14 odmocninu ze 2.
Rozestup pod malou tercii evropské ucho dráždí, zatímco větší rozestup tónu působí obecně přijatelněnji. Matematicky provázané tóny pak spolu pro nás vytvářejí harmonický souzvuk.
Vyšší harmonické v tom smyslu, jak se o nich tady bavíme (tedy sudé a liché násobky základního tónu) pak udávají barvu tónu.
Jinak řečeno podle obsahu vyšších harmonických poznáte, jestli hrajou housle, nebo flétna atd.
Takže zatímco vyšší harmonické jsou v hudbě žádané a uchu posluchače lahodící, v energetice drásají nitra techniků, kteří se je snaží všemožně potlačit.
Jakub Sedláček:
Někde jsem se dočetl, průchod proudu vedením o 1A 5.harmonické má stejný účinek na vedení jako průchod 5A při klasických 50Hz... Tak mně docela zajímá jestli je to opravdu tak
dolac:
Citace: Jakub Sedláček 23.09.2013, 20:08
Někde jsem se dočetl, průchod proudu vedením o 1A 5.harmonické má stejný účinek na vedení jako průchod 5A při klasických 50Hz... Tak mně docela zajímá jestli je to opravdu tak
Záleží čo chápete pod pojmom "účinok na vedenie"?
Jaroslav Hasala:
Co se týká připojování kabelů silnějších průřezů, je to asi nejvíc o praxi ... 8)
Je výhodnější nechat si vodiče trochu delší, lépe se potom s nimi pracuje, dají se jednodušeji natvarovat do požadované polohy.
Asi nejobtížnější je připojit vodiče úplně nákrátko, to chce hodně zkušeností. Připojení silnějších vodičů také může způsobit nežádoucí "napnelismus" na přípojné místo.
Výhodnější je, pokud je tam alespoň malý oblouček, ten zmírní tlak nebo tah na přípojné místo. Také se to lépe připojuje, je kam uhnout.
Pokud používáte kabelové oka, je nutné počítat s tím, že se při lisování trochu prodlouží. Je také nutné být velmi přesný, pokud něco chybí nebo přebývá, potom je dost těžké s tím něco udělat.
Podstatně jednodušší na práci je používat V - svorky místo kabelových ok.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana