Opravovat ustřihané vodiče nebo natahovat celé znovu?

<< < (5/7) > >>

Jaroslav Hasala:
Pokud by se mělo používat řešení s lisovacími dutinkami, pro izolaci by bylo vhodnější použít smršťovací bužírky. Navlečení bužírek by neměl být problém, stejně budou konce vodičů volné.
Sršťovací bužírky se dělají v různých průměrech. Také v různých tlouškách izolace a s lepidlem nebo bez lepidla.
Konkrétní výběr typu záleží na druhu použítí.

Ale jak jsem psal už dříve, v tomto konkrétním případě bych raději natahal nové vodiče.
Je určitě rozdíl mezi opravou např. jednoho navrtaného kabelu a napojováním X kabelů v podružné rozvodnici.
U novostavby by oprava X vodičů byla nepříliš vhodnou kumulací rizik budoucích poruch.

Napojování vodičů pomocí lisovacích dutinek má více problémů.
Jednak to chce určitou praxi, pokud s tím montér nemá moc zkušeností, měl by raději zvolit jinou metodu, u lisovaných spojů se dá dost věcí pokazit.
U velmi krátkých vodičů může být problém je vůbec nějak napojit, např. v krabici se k tomu nemusíte dostat s lisovacími kleštěmi. U velmi krátkých vodičů je někdy výhodnější vysekat kousek kabelu u vstupu do krabice a udělat raději spoj ve zdi.
S tím souvisí i další věc, vodič by neměl být ohýban v místě spojení, ani těsně před nebo za spojem. Konkrétně u krabic to znamená, že je v krabici větší délka vodičů, než obvykle. Navíc nějaké místo zabere i vlastní spoj, takže může být potom problém nacpat do krabice všechno, co je zapotřebí.
Dodatečným ohýbáním vodičů se také může poškodit izolace v místě spoje.

Dle mého soudu by podobné opravy měly probíhat jen vyjímečně a vyloženě na žádost majitele, když nechce sekat. U spojů ve zdi je vhodné místa napojení vyznačit v plánech instalace, popř. také pořídit fotodokumentac i.

Daniel Hudzík:
Dnesne instalacie sa snazime robit s minimalizovani m poctu potrebnych spojov (vypustili sa instalacne krabice a pod.),  preto si myslim, ze akekolvek spojkovanie kablov v tomto pripade je krok spat. Pokial nie je mozne presunut rozvadzac, tak rozhodne kable vymenit. Za mozne buduce problemy to nestoji. Kazda spojka, aj vynikajuco prevedena je jednak spoj navyse a jednak nesie riziko poruchy. A radsej pokazim omietky teraz ako v zabyvanom dome.

Zdenek Hejčl:
Tolik spojek v domě... (zle)
Berte to pozitivně: když obnažím kabel a vytrhám ho ze zdi v podstatě mám vysekáno... ;)
Třeba se také ještě na něco zapomnělo, lze to snadno napravit.  o:-)

Fuk Tomáš:
Citace: Zdenek Hejčl  16.09.2013, 22:56

...Třeba se také ještě na něco zapomnělo, lze to snadno napravit.  o:-)

Vždycky se na něco zapomene... Což to vzít jako příležitost zamyslet se znovu nad projektem, jestli odpovídá moderním trendům?

mirek.b:
Pro doplnění: Jedná se o rozestavěný dům, který máme v plánu koupit. Zkoumáme, jak nákladná bude oprava elektroinstala ce. Dle majitele jednoduchá oprava napojení všech ustřihaných vodičů mi nepřišla vhodná. Měl jsem za to, že každý spoj by měl být přístupný. Takže varianty se zdají být
a) všude krabičky a svorkovnice - potenciální riziko mnoha spojů, nehezké
b) všechno posunout - u některých prvků nevhodné
c) natahat kabely znovu - pracné, dražší, ale nejjistější

Díky všem za názor. Po přečtení všech příspěvků se já osobně přikláním k variantě C.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana