Má Jan Hájek o aktivních hromosvodech pravdu nebo konspiruje?
Jiří Schwarz:
Myslím, že už jsem sem něco takového psal. Moc mě mrzí, že jsem nepoužil žádné zařízení schopné zaznamenat zvuk když se na jedné akci pořádaná agenturou LPElektro v Plzni rozvinula diskuse a ředitel TIČRu tam v podstatě na téma aktiváky povídal opak toho, co vyšlo ve věstníku.
V podstatě to postavil asi tak, že když pro něco není česká norma (aktivák), použije se norma jiná, třeba zrušená nebo zahraniční, jako "návod" jak k návrhu, montáži nebo revizi přistoupit.
Když tam nějaký projektant argumentoval vyhodnocením rizik, dostal odpověď asi v tom smyslu, že i podle francouzké normy pro aktiváky se to dá vyhodnotit...
Pak tam padlo něco na téma, že odpůrci aktiváků hlídají každé jeho "selhání", ale i u klasických hromosvodů k selhání dochází...
Takže je škoda, že ve "sborníku" je přednáška, ale ne to, co padlo v diskusi...
Jaroslav Borovec:
Citace: Jiří Schwarz 22.08.2013, 22:19
Myslím, že už jsem sem něco takového psal. Moc mě mrzí, že jsem nepoužil žádné zařízení schopné zaznamenat zvuk když se na jedné akci pořádaná agenturou LPElektro v Plzni rozvinula diskuse a ředitel TIČRu tam v podstatě na téma aktiváky povídal opak toho, co vyšlo ve věstníku.
Myslím, že jsem to slyšel. Bylo to zaznamenáno několikrát. Tuším to bylo trio Kuechler, Kutáč a Kaucký, kdy ředitel Kuechler předvedl opravdu kino a veřejně.
Až půjdete znova na TIČR, tak se zeptejte, zda si nemůžete udělat revizáka podle British Standards nebo třeba National electrical code. Vždyť je to jedno podle jakých norem, ne? Jakým právem po vás chctějí znalosti ČSN, když sami revidují zařízení dle cizích norem?
(zle)
Dobrá, nechám si jedy na jindy. Ale když už jsme u toho TIČRu, tak existuje přece někdo, kdo je vránou. Nedostali jste někdo tento text také?
Maroš Klein:
„9:47 ...a klasické řešení já jsem taky nikde dobře zpracovaný neviděl...“
Uff. Za šesť rokov ani jedno? A tomu na tomto fóre verí hádam každý, že p. Hájek toho videl nemálo ohľadom nových bleskozvodov v projektovej, či realizačnej fáze nielen v Čechách, ale aj za hranicami.
V tejto súvislosti ma napadá, do akej miery „nie dobre“ spracované klasické riešenie je ešte akceptovateľné . Predpokladám, že ich už je zrealizovaný slušný počet.
Pozná niekto miesto, kde p. Hájek môže vidieť dobre spracované riešenie klasiky? Síce netuším kedy, ale určite sa poteší (a ja mu to úprimne želám), ak nejakú klasiku v úplnom súlade s 305-kou uvidí. Dúfam, že to bude čím skôr, aby odporcovia klasiky netvrdili, že podľa novej normy sa to vlastne v praxi ani celkom nedá. :)
Lukáš Rotrekl:
Když já se tak snažím..... :) No jo, pořád se máme co učit :-\
Maroš Klein:
Citace: Honza Krepl 22.08.2013, 15:04
... jsem byl zaskočen tím, že revize je pouze na svod a zemnění, nikoliv však na jímací soustavu (ESE), tudíž ani na systém LPS jako celek...
Reviduje sa podľa normy a tá meranie "bradavice" nevyžaduje. Je otázne, či výrobca vyžaduje testovanie od "originál" RT, alebo si ju môže zamerať každý, kto má v ruke "špeciál". Zatiaľ som v správach o meraní zaregistroval len hodnoty vyhovuje - nevyhovuje.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana