Jak správně rozdělit PEN vodič?
Jaroslav Hasala:
Citace: Jan Franěk 18.07.2013, 22:09
JEn bych pak upozornil na povinnost, označit vodiče PEN modrým proužkem.
No s tou povinností to není tak tak jednoznačné.
Pokud se bavíme o připojení jedné zásuvky do stávajícího rozvaděče TN-C, potom bych určitě netvrdil, že musím označit všechny stávající PEN vodiče.
Typické řešení je takové, že modrý a zeleno/žlutý vodič z nového kabelu by měly být vedeny společně (např. spáskované), ale odděleně od ostatních (PEN) vodičů.
Na sběrnici PEN by měly být vodiče N a PE připojeny těsně vedle sebe, pokud možno prostorově oddělelené od ostatních vodičů.
Oba vodiče by samozřejmě měly být popsané (příslušnost k obvodu).
Naštěstí staré rozvaděče obvykle bývají dost velké, se spoustou volného místa.
Pokud je to takto provedené, je na první pohled jasné, že tyto vodiče patří k sobě a také je naprosto zřejmá funkce těchto vodičů.
Jan Franěk:
Citace: Jaroslav Hasala 18.07.2013, 23:12
No s tou povinností to není tak tak jednoznačné.
Já jsem přesvědčen, že by to tak mělo být.
Citace: Jaroslav Hasala 18.07.2013, 23:12
Pokud se bavíme o připojení jedné zásuvky do stávajícího rozvaděče TN-C, potom bych určitě netvrdil, že musím označit všechny stávající PEN vodiče.
A kolik těch zásuvek musí být Jardo? Dvě? Pět? Nebo to platí až od 10ti nových vývodů?
Jaroslav Hasala:
Citace: Jan Franěk 19.07.2013, 00:45
Já jsem přesvědčen, že by to tak mělo být.
Obecně platí, že pokud je nějaká stávající instalace, je zhotovena, provozována a revidována (pravidelné revize) podle předpisů platných v době vzniku instalace. Podle mého soudu nelze vynucovat na stávající instalaci úpravy v souladu se současně platnými předpisy.
Samozřejmě, pokud to situace umožňuje, je úprava stávající instalace určitě vhodná, ale tak jak jsem psal, podle mého soudu to nelze vynucovat.
Citace: Jan Franěk 19.07.2013, 00:45
A kolik těch zásuvek musí být Jardo? Dvě? Pět? Nebo to platí až od 10ti nových vývodů?
No v podstatě se dá říci, že to platí do té doby, dokud je místo na sběrnici PEN a je to ještě přehledné.
Jinak ještě, pokud je nutné přidat nové sběrnice, dá se to obecně provést dvěma způsoby :
1) Ze sběrnice PEN se připojí každá sběrnice samostatným vodičem, sběrnice PE, zelenožlutým vodičem a sběrnice N modrým vodičem. Mělo by to být uspořádáno takovým způsobem, aby bylo na první pohled jasné zapojení.
2) Ze sběrnice PEN se obě sběrnice připojí jedním vodičem, min. CY 10. Obě nové sběrnice PE a N se umístí těsně vedle sebe, přívodní PEN vodič se připojí nejdříve na PE sběrnici a dále bez přerušení vodiče pokračuje na sběrnici N. Mezi sběrnicemi může být vodič neizolovaný.
Jan Franěk:
Citace: Jaroslav Hasala 19.07.2013, 08:51
Obecně platí, že pokud je nějaká stávající instalace, je zhotovena, provozována a revidována (pravidelné revize) podle předpisů platných v době vzniku instalace. Podle mého soudu nelze vynucovat na stávající instalaci úpravy v souladu se současně platnými předpisy.
V obecné rovině a vzhledem k instalacím s tebou samozřejmě souhlasím. Ale jseš si jist, že se to vztahuje i na úpravy v rozvaděči? Jaká úprava je v pořádku a která se už musí řešit?
Citace: Jaroslav Hasala 19.07.2013, 08:51
No v podstatě se dá říci, že to platí do té doby, dokud je místo na sběrnici PEN a je to ještě přehledné.
Dobrá. Teď mi ještě definuj přehlednost.
Promiň. Nějak se s tím pořád nemůžu srovnat. Kdo určí, že je to pro všechny přehledné? Nebo stačí když to bude přehledné pro mě? Jsem přesvědčený, že přehledné to bude teprve tehdy, když to bude řádně označené, nebo budou vytvořeny svorkovnice PE a N. Tím ovšem na jejich vytvoření, v případě jednoho okruhu(možná i 1-4), nijak netrvám. Jen na doznačení tak, aby bylo jasné, jakou funkci zastává který vodič. Navíc už přidáním jističe (byť jde o běžnou praxi) , nebo přidáním svorkovnic, zasahujeme do výrobku. ;)
Milan Hudec:
Ještě jsem neviděl přeznačovat padesát odvodů PEN, kvůli tomu že se z rozvaděče nově vyvedl jeden nový okruh
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana