Jak správně rozdělit PEN vodič?
Miroslav Šípal:
Jeden známý mě požádal, abych mu z jeho rozvodnice v síti TN-C vytáhl zásuvku, která bude hned vedle, a zapojil všechny 3 kontakty.
Prý to vyžaduje nějaký spotřebič (to neřeším).
Po přečtení řady zdejších příspěvků na téma rozdělení PEN vodiče a sítí TN-C-S to chci zapojit podle níže uvedeného obrázku.
Chci se jen ujistit, zda postupuji při rozdělení PEN vodiče správně.
Jiří Buben:
Na obrázku vidím chybu. Proto se zeptám a neberte to nijak ve zlém. Jste vůbec elektrikář?
Propojka mezi svorkovnicí PE a PEN je vodičem 6 mm2. Jelikož napojujete svorkovnici N ze svorkovnice PE, tak výše zmíněná propojka by musela mít průřez 10 mm2 Cu, protože je to stále vodič PEN. Svorkovnici N napojte modrým vodičem ze svorkovnice PEN.
Ostatně pro připojení jednoho okruhu v TN-S v rozvaděči, kde je vše ostatní v TN-C by jste klidně mohl využít možností dle obrázků 54.1a v ČSN 33 2000-5-54 ed.3. S tím, že vodič PE by byl připojen až na konci svorkovnice PEN/PE a to proto, aby tato část svorkovnice nebyla zatěžována pracovními proudy z vodičů PEN. Ale řešení se třemi svorkovnicemi dle obrázku 54.1.c výše uvedené normy je řešení i pro budoucnost.
Edit: 17:45
Ještě nezapomeňte opatřit vodiče PEN doplňkovým označením, když budete mít v rozvaděči vodiče PEN i PE, aby se v tom potom vyznal i někdo jiný.
Milan Hudec:
Velice se mě líbí tvá úvaha o rozmístění vodičů na přípojnici PEN, osobně preferuji u malých rozvaděčů jednu lištu, propojky jsou mnohdy slabým místem
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 18.07.2013, 18:42
Velice se mě líbí tvá úvaha o rozmístění vodičů na přípojnici PEN, osobně preferuji u malých rozvaděčů jednu lištu, propojky jsou mnohdy slabým místem
U malých rozvaděčů, kde dochází k rozdělení PEN na N a PE nemám problém s tím, když je jedna sběrnice, která je současně PE i PEN, případně když přichází PEN a dál z toho vede PEN, N i PE. O označení PEN už tu zmínka byla, to je správné.
Když se vrátím k původnímu tématu - podle toho, co bude ze zásuvky napájeno, by bylo vhodné zvážit osazení proudového chrániče.
A pokud to bude jediný okruh v TN-S, dokázal bych "zkousnout" i to, že by přívod na chránič byl modrým vodičem z PEN sběrnice "pro dva dráty" bych tam "zatím" N můstek (sběrnici) nepožadoval.
Daniel Hudzík:
N vodic vam odbocuje z PE?? (zle)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana