Jak správně rozdělit PEN vodič?
Jaroslav Hasala:
Citace: Milan Hudec 19.07.2013, 14:32
Ještě jsem neviděl přeznačovat padesát odvodů PEN, kvůli tomu že se z rozvaděče nově vyvedl jeden nový okruh
Takhle nějak jsem to myslel.
K tomu ostatnímu : Přehlednost asi nelze přesně definovat, v tom se musíme řídit vlastním citem pro věc.
Jsem si vědom, že vnímání "přehlednosti" může být u různých osob odlišné, nicméně nějakou hrubou představu o "přehlednosti" máme asi všichni.
Co se týká úprav v rozvaděči, jako RT bych měl být schopen posoudit, jestli je nějaké konkrétní řešení "dobré nebo špatné", když to řeknu zjednodušeně.
V případě nějakých úprav stávající instalace obecně platí, že to mělo předem konzultováno s revizním technikem.
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 19.07.2013, 14:32
Ještě jsem neviděl přeznačovat padesát odvodů PEN, kvůli tomu že se z rozvaděče nově vyvedl jeden nový okruh
Už mě několikrát napadlo, jestli bych dostal přes dr**u, kdybych to napsal jako závadu - rozvaděč přes půl stěny, X desítek PENů a pak si tam vytáhneme jeden okruh a je tam jak PEN, tak PE...
Asi normotvůrce nepřesvědčíme, aby vymyslel nějakou "opačnou variantu" - tam, kde bude více vodičů PEN a minimum vodičů PE označit PE např. červeným proužkem... (v chromatografii může být červená "opakem" modré)
Jen tak pro inspiraci - velký rozvaděč, kde není možné vše vypnout, aby se na PENy navlékly bužírky. Modrá "izolepa" asi není ideální řešení.
Dělají se různé "plastové spirálky", ale znám to především v barvě černé a bílé. Dělá se to i jako modrá?
Václav Třetí:
Citace: Jiří Schwarz 19.07.2013, 21:52
.Modrá "izolepa" asi není ideální řešení.
To je to, co z duše nesnáším, jakmile se olepí vodič nějakou páskou, třeba sebedražší a vysoce kvalitní, začne se lepidlo stejně časem uvolňovat na krajích a vytékat. U kvalitních výrobků sice páska zůstane na místě, nekvalitní se začne odmotávat, ale v obou případech se na lepidlo začne chytat prach a po nějaké další době už stejně není vidět nic než vrstva prachu. Takže pásku doopravdy pouze v krajních případech, kdy to jinak už udělat nelze a hlavně ji netrhat, ale odříznout ostrým nožíkem nebo ustřihnout nůžkami. Při trhání dochází ke změnám v materiálu pásky i v lepidle, které způsobují, že se konec pásky začníná velice brzy po nalepení odlepovat.
Miroslav Šípal:
Citace: Jaroslav Hasala 18.07.2013, 21:23
V dané situaci je nejjednodušším řešením připojit PE i N vodič z kabelu přímo na sběrnici PEN a žádné další svorkovnice nepřidávat.
Na sběrnici PEN může být připojen "čistý" PE i "čistý" N, není to nic proti ničemu.
Nejlepší tedy bude připojit PE i N přímo z PEN svorkovnice. Bude to jen jedna zásuvka a je to jen dočasné řešení. Na svorkovnici PEN už ale volná pouze jedna svorka a nechce se mi X vodičů přemisťovat na novou. mohu ji tedy "nastavit" další svorkovnicí propojkou Cu 10mm2 a z té napojit PE a N nové zásuvky?
Jiří Schwarz:
Citace: Miroslav Šípal 20.07.2013, 09:42
...Na svorkovnici PEN už ale volná pouze jedna svorka a nechce se mi X vodičů přemisťovat na novou. mohu ji tedy "nastavit" další svorkovnicí propojkou Cu 10mm2 a z té napojit PE a N nové zásuvky?
Pokud si vzpomínám, tak Elektro Bečov nabízeli svorku, pomocí se dalo připojit "několik" Cu vodičů pod jeden připojovací bod, spoustu podobné "šikovné bižuterie" nabízí i OEZ. Jen prostudovat katalogy, vybrat si a pak najít v okolí obchod, který to prodává...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana