Jak rozdělit zapojení spotřebičů v kuchyni na 5x2,5CYKY a 3x2,5CYKY?

<< < (15/18) > >>

Peter Lovacký:
Citace: Jan Franěk  10.12.2019, 09:03

Můj názor je prozatím neměnný, protože mi nikdo nepředložil konkrétní články norem, které to povolují za těchto okolností.

Také články samozrejme pre isté možnosti existujú, a viem si to predstaviť aj pre svetlo zo zásuvkového obvodu. I keď to beriem skôr jak príklad.
Len mám pocit, že vás chce pán Hudec postupne dakde nasmerovať ;),  tak viac teda nenapíšem, bo zatiaľ si len myslím že pán Hudec myslí na to čo ja.
Dačo som k tomu napísal už včera ráno :)

Milan Hudec:
Coby laik nechápu, že šnůra průřezu 0,5 od lampičky se šedesátkou žárovkou se může válet na koberci a bude jištěná 16A zás.okruhu, a svítidlo s tou samou žárovkou s kabelem 1,5 normově uloženým jištěné 16A být nemůže.
Buďto tedy máme strašně nebezpečné výrobky, nebo naopak strašně nadsazené požadavky na pevný rozvod.

Normově můj názor obhajitelný samozřejmě není, viz 332130 světelné obvody s představou autorů, že kde kdo používá objímkovou zlodějku a z ní krmí přímotop.
Vynechání jištění jinak celkem hezky popisuje 4-43 i s příklady.

Akorát jsem furt čekal kdo mě normově sestřelí s tou 332130, a ono nic (dance)

Peter Lovacký:
Citace: Milan Hudec  10.12.2019, 15:56

šnůra průřezu 0,5 od lampičky se šedesátkou žárovkou se může válet na koberci a bude jištěná 16A zás.okruhu,

No tá šnúrka tým ističom samozrejme istená nie je, šak načo aj keď je celá postavená a skonštruovaná na už dopredu stanovený prúd. Keby ju dakto chcel istiť, tak jej dačo malé strčí do vidlice.Podobn e jak v rozvádzači za deónom 400A netreba istiť vodič CY2,5 odbočujúci zo zberne. Samozrejme v rozsahu daných pravidiel
Normy nie sú katastrofické, ale kto chce, tak ich na vidinu katastrofy ľahko zneužije
A vy keď ste laik, tak ja som pol laika  ;) :D

Peter Lovacký:
Citace: Milan Hudec  10.12.2019, 15:56

Normově můj názor obhajitelný samozřejmě není, viz 332130 světelné obvody s představou autorů,

V mnohých iných situáciách ale obhájiteľný je, keďže elektrika nekončí v 332130 a aj o tom sú tie výnimky v 4-43, keď už ju spomínate :)
Pokiaľ ale dakto rozmýšľa len v mantineloch bytov, tak tomu samozrejme výnimky z 43 netreba, a tam za bytových elektrikárov už radšej šablónovito porozmýšľali iní.
Už som tu písal, že ja som celkom rád že na Slovensku sa už ďalší rozvoj 2130 nerieši.

Milan Hudec:
Citace: PetoL  10.12.2019, 16:48

V mnohých iných situáciách ale obhájiteľný je, keďže elektrika nekončí v 332130 a aj o tom sú tie výnimky v 4-43, keď už ju spomínate :)
Pokiaľ ale dakto rozmýšľa len v mantineloch bytov, tak tomu samozrejme výnimky z 43 netreba, a tam za bytových elektrikárov už radšej šablónovito porozmýšľali iní.
Už som tu písal, že ja som celkom rád že na Slovensku sa už ďalší rozvoj 2130 nerieši.

Tahle norma je pro mne taknějak vždy o nějakou tu délku pozadu oproti řekněme rozvoji nových spolehlivějšíc h materiálů a principů.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana