Jak rozdělit zapojení spotřebičů v kuchyni na 5x2,5CYKY a 3x2,5CYKY?
Jan Franěk:
:-\ Já o voze a ty o koze Milane.
Není to prostě pravda. Když jistím zásuvku, vůbec neřeším co se do ní pak zapojí. Řeším pouze ochranu vedení i zásuvky proti přetížení, zkratu a tak podobně. Pomocí doplňkové ochrany se ochrana ještě zlepší, včetně ochrany z té zásuvky připojených spotřebičů. Ale dimenzování kabelu a vypínače u lampičky kam mohu dát maximálně 40W žárovku je úplně jiná záležitost. Třeba i v tom že tu lampičku řešíš pomocí úplně jiných norem a předpisů. Nebo chceš tvrdit něco jiného?
Ale ano, napětí a proud se budou chovat stejně v kterékoliv části instalace, včetně připojených spotřebičů, což neznamená z hlediska nastavení ochrany pevné instalace prakticky vůbec nic.
Milan Hudec:
Uf tak znovu a pomalu.
Mějme zásuvkový okruh jištěný 16A (za chráničem) realizovaný kabelem CYKY 3x2,5 pod omítkou.
Je možno z tohoto odbočit kabelem 3x1,5 k vypínači 10A a svítidlu?
Kabel bude uložen v tepelně izolační stěně, takže jeho dovolený proud bude dejme tomu 12A.
Jak by se mohl po cestě od krabice třebas i k lustru 1000W přetížit?
Jan Franěk:
Ale vedení nechráníme jen proti přetížení, ale například taky proti zkratu a všeho co je s tím spojené.
Milan Hudec:
Citace: Jan Franěk 10.12.2019, 07:55
Ale vedení nechráníme jen proti přetížení, ale například taky proti zkratu a všeho co je s tím spojené.
Proti zkratu je samoz.chráněno oním 16A jističem, v podstatě se dá tvrdit, že jištění proti zkratu nemá co dělat s velikostí In běžných jističů.
Jan Franěk:
Citace: Milan Hudec 10.12.2019, 07:46
Mějme zásuvkový okruh jištěný 16A (za chráničem) realizovaný kabelem CYKY 3x2,5 pod omítkou.
Je možno z tohoto odbočit kabelem 3x1,5 k vypínači 10A a svítidlu?
Kabel bude uložen v tepelně izolační stěně, takže jeho dovolený proud bude dejme tomu 12A.
Jak by se mohl po cestě od krabice třebas i k lustru 1000W přetížit?
Dobrá. Osobně bych s tím měl během revize problém.
Ty evidentně ne. Klidně odjistíš 3f 16A CYKY J 5x2,5, napojíš z toho tři zásuvkové okruhy a z jedné zásuvky uděláš odbočku ke světlu.
asi se neshodneme. Nevidím další důvod plevelit tuto diskusi svým pohledem na tuto problematiku. Můj názor je prozatím neměnný, protože mi nikdo nepředložil konkrétní články norem, které to povolují za těchto okolností.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana