Jak rozdělit zapojení spotřebičů v kuchyni na 5x2,5CYKY a 3x2,5CYKY?
J.BBB:
Děláme rekonstrukci kuchyně a prosil bych o radu jak nelépe
rozdělit zapojení zásuvek pro spotřebiče.
K místu kuchyňské linky je přiveden 5x2,5CYKY a 3x2,5CYKY
Po předběžné poradě s elektrikářem by jsme pro vestavěné spotřebiče
použili ten kabel 5x2,5 s tím že by rozdělili fáze:
H/L1 - plynová varná deska (minimální odběr, jen pro jiskru zapalování)
C/L2 - horkovzušná trouba 3,3kW
B/L3 - parní trouba 2,2kW
Přívodní kabely u všech spotřebičů jsou ze zástrčkou takže pod linkou za šuplikem
by pro ně byly zapojeny tři zásuvky.
Samostatný přívod 3x2,5 by se použil pro samostatné zásuvky nad linkou.
V rozvaděči by byly 3ks jednofázových jističů 16A pro L1,L2,L3 z kabelu CYKY 5x2,5
a 1ks 16A pro L z kabelu kabelu 3x2,5
Spojovací krabice pod linkou ve které by to bylo propojeno přes WAGO svorky
by se označila 400V/16A.
Můžete mi prosím někdo říct zda je to vhodné řešení?
Vít Rotrekl:
No asi to není úplně nejlepší řešení, ale už jsem viděl i daleko horší.
Ale asi bych spíše volil variatu, že z kabelu 5x2,5mm udělat dva okruhy asi takhle:
L1 (černý drát) - N1 (modrý drát) - Pe (ZŽ) -> 2 zásuvky, pro jednu troubu a sporák
L2 (hnědý) N2 (šedý - přeznačit na modrý na obou koncích) - Pe ZŽ (drát) -> zásuvka pro tu druhou troubu.
Tohle řešení by se mě líbilo více, než Vámi navrhované.
!! Nicméně pokud je to ve stádiu uvažování a ještě se neseklo do zdi, tak bych volil dva samostatné okruhy 3x2,5 + 1x 5x2,5 (kdyby byl někdy el. sporák).!!
A co se týče toho dalšího okruhu 3x2,5, tak dva by taky byly lepší než jeden. Kde máte např. vývod pro myčku? Jo ona vlastně nebude. A nebude i za 5 let? Nebo budete kuchyň přebourávat?
J.BBB:
díky za reakci ... no je to rekonstrukce linky a co je dáno, jsou ty dva kabely vedoucí z rozvaděče do krabičky pod linkou do prostoru varné desky
ten třífázový kabel 5x2,5 je právě jako varianta pro případ kdyby někdy byla elektrická varná deska, a to už by se ty trouby museli zapojit jinak, jinam nebo by třeba nebyly dvě
nicméně vyhrála plynová deska plus dvě trouby
tady se bavíme o jedné straně kuchyně (je to takové učko) a na druhé straně u vody a odpadů je ještě k dispozici to stejné a bude to sloužit pro druhé samostatné zásuvky a taky pro myčku, kdyby nebylo zbytí dovedl bych si přestavit ještě zapojení např. jedné trouby z této druhé strany prodlužovacím kabelem položeným dole za linkou
nicméně já jsem požadoval spíš variantu zapojení v rámci těch dvou kabelů co jsou k dispozici u varné desky
jen bych si rád prostřednictví m vašich připomínek ověřil, jestli je správné to navržené řešení:
1) že bude 5x2,5 zapojen třífázově a rozdělen do tří zásuvek a budou použity tři jednofázové jistič
nebo (a to přiznávám že jsou moje laické nápady na další kombinace)
2) jestli by tam nepustit třikrát stejnou fázi a tři jedofázové jističe
3) a nebo tři různé fáze ale třífázovy jistič ?!?
(poklona) za reakce
Vít Rotrekl:
Citace: Vít Rotrekl 15.07.2013, 16:05
Ale asi bych spíše volil variatu, že z kabelu 5x2,5mm udělat dva okruhy asi takhle:
L1 (černý drát) - N1 (modrý drát) - Pe (ZŽ) -> 2 zásuvky, pro jednu troubu a sporák
L2 (hnědý) N2 (šedý - přeznačit na modrý na obou koncích) - Pe ZŽ (drát) -> zásuvka pro tu druhou troubu.
Tak ještě jednou...
Robert Jedek:
Citace: Vít Rotrekl 15.07.2013, 18:10
Tak ještě jednou...
Doufám, že naposled ;)
Nebo si myslíte, že je dobré hledat lepší ze špatných řešení?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana