Jak rozdělit zapojení spotřebičů v kuchyni na 5x2,5CYKY a 3x2,5CYKY?

<< < (18/18)

Milan Hudec:
Citace: Marek Laube  11.12.2019, 18:28

Když už tu 33 2130 ed.3 "vyřadím ze života" a možná i pár jiných norem, tak na co potom se budu zbytečně tahat se světelnými rozvody po bytě, domu 3x1,5 přímo z rozvaděče? Vždyť si kdekoliv mohu odbočit z kterékoli zásuvky a pěkně pokračovat ke svítidlu.
Ušetřím za kabely, jističe, chrániče. Pane Hudče, vy byste takový rozvod zrevidoval kladně?
Kdyby všechny svět. obvody byly odbočovány od zásuvkových rozvodů, jištěné B16?

Ale notak........
I když na druhou stranu by světla byla rozhozena do většího počtu okruhů, což je vlastně super.

Prosím vyjmenujte rizika (skutečná) které by takové řešení přineslo.

FUCK50:
Citace: Milan Hudec  12.12.2019, 13:02

Děkuju pane Hudec. žádná nevidím. Konečně rozumný revizák. Už jsem se bál že to budu muset doma předělat když mi to pozvaný revizní technik nechtěl podepsat a trval na provedení dle norem. Tak najdu jiného, který bude rozumný jako vy. Jsem rád že vím že se hledí i na ekonomiku instalace, jak se zde psalo. Podle toho jsem taky postupoval.

Peter Lovacký:
Citace: Milan Hudec  12.12.2019, 13:02

Predovšetkým typ prevádzky, schopnosť obsluhy a úplná absencia pravidelných prehliadok a kontrol.

Ja síce s výnimkami v 43ke nemám nijaký problém. len je rozdiel ich používať v prostredí napríklad s nevodivým prostredím či ochranou polohou  dakde v rozvodni kde sú osoby znalé či poučené, alebo v domácnostiach kde je už dneska treba chránič pomaly na všetko. A podľa čoho poučovať laika ktorý mi ani dvere nemusí otvoriť  mi tu zatiaľ nikto nevysvetlil.
Napríklad v takej odbočke pre jedno svietidlo z rozvodu pre zásuvky 125A v amfiteátri problém nevidím, tam je to aj celkom logické.
Domácnosti by som z toho ale vynechal, šak som tu aj písal že z debaty mi často nie je jasné o jakom konkrétnom priestore sa tu bavíme. Bo aj čistá teória má v praxi svoje obmedzenia.
Podrobne prečítať 43ku je tiež dobré, tie výnimky totižto zas neplatia celkom všeobecne

Milan Hudec:
Citace: PetoL  12.12.2019, 16:00

Predovšetkým typ prevádzky, schopnosť obsluhy a úplná absencia pravidelných prehliadok a kontrol.

Jasně, bude rozdíl mezi kuchyní se žravými spotřebiči, a např.ložnicí s jednou zásuvkou pro lampičku a občasné použití např.vysavače

Antonín Kohoutek:
V tom druhém případě přece můžete použít jeden okruh A ostatní nechat ladem, řešený problém spočíval v tom, aby bylo možno využít 3 krát 16 A v domácnosti, tedy až doplna zatížit indukčními spotřebiči nebo odporovými (topení).

Nepodařilo se zjistit, který spotřebiče čí kombinace by mohly přetížit N vodíč.

Vzhledem k tomu, že to je standartní zapojení sporáku či trouby, kdy na podporu nových přístrojích je vždy zapojeno N proti fázi, tedy 230 V, není rozdílu...

Navigace

[0] Index zpráv

[*] Předchozí strana