Jaký je nutný průřez vodiče PEN (TN-C) do podružného rozvaděče TN-C-S?

<< < (5/8) > >>

Robert Jedek:
@Petr M
Reagoval jsem na to, jak p. Vašata popisuje co mu norma nezakazuje.
A proti 7x1,5-ce nic nemám.

Jiří Schwarz:
Citace: Petr M  16.07.2013, 13:15

...
ŽZ smí být jenom PE, jiný využití by nemělo existovat. Jinak je barva žil jenom ORIENTAČNÍ a pokud nehrozí záměna, lze je použít i jinak. A ani to v praxi jinak nejde, po tom, co zrušili varianty kabelů A, B, C,... Samozřejmě, že pokud je potřeba N, má modrá jendoznačně přednost a pro fázi preferuju hnědou a černou, ale ne vždycky se zadaří na 100%...
...

Pokud si udělám něco "opravdu jen pro sebe",  je to moje věc, jak to udělám i když i to je napadnutelné.
Ale pokud nemohu vyloučit, že se to dostane do rukou někomu jinému, měl bych dodržovat "pravidla hry".
Já už jsem slyšel od několika "borců",  že v normě je napsáno, že ...tam, kde nehrozí záměna, může se modrý použít jako krajní, fázový,... Asi nikdo z nich  nedočetl normu až do konce, ono to někde ve světě platí, ale u nás národní dodatek uvádí, že toto se u nás NEBUDE POUŽÍVAT
------
pokud si k vypínači z řazením 7 přivedu jen jeden kabel, "někde" tu musím nějak zapojit, ono je lepší jít "od jednoho vypínače k druhému",  jsou výrobci, kteří i vypínače s vyšším krytím dělají s vývody pro 2 kabely, dokonce tam třeba dají N a PE svorku na propojení obou kabelů....

Maroš Klein:
Citace: Petr M  16.07.2013, 13:24

Takže bezpečnější TN-S spotřebuje menší množství mědi a vychází levněj. 
Ako napríklad 5x10 < 4x10?  :)
Ale vážne, prečo práve 10? Lebo?

trucker:
Hm...ČSN 33 2OOO-5-54 uvádí že v neměřených částech pevných instalací, nesmí být vodič PEN menší jak 6mm Cu a 10 Al. (vodiče k elektroměru a od elektroměru) dále je áuvedeno že vodič s tímto průřezem není delší jak 15m.

Nedává smysl aby z HR do podružného vedl průřez vyšší, pokud bude dodržena dostatečně nízká impedance smyčky, popř. úbytky napětí.

Nebo jsem špatně pochopil normu?

Vít Rotrekl:
Pochopil jste to správně. U bytů, kde jsou hlavní jističe v 90% do 3x 25A bych v tom neviděl problém, tahat ze stoupače 5x6(4),  tam je toho kabelu pár (doslova) metrů. Jiný případ budou RD, kde jsou často jisitče 3x32A 3x40A, a to už tahat 5x6 je dosti na hraně (spíše za hranou),  tady nevidím jiné řešení než CYKY4x10 (AYKY 4x16) a výš, zase dle ostatních okolností.

Ono ten článek NA.19, je možná taková úlitba pro rozvoďáky aby se nemuseli do elektroměru rvát s Cu 10. Zatím všechny elektroměrové rozvaděče s In do 40A co jsem zapojoval byly vydrátovány Cu6. Do 63A Cu10, na 80A Cu16.

Jiné je to v rajonu PRE, kde musí být min Cu 10 a codič PEN jde přes elektroměr.

Ale myslím, že toto se tu už řešilo...

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana