Může se při proudu 12A vodic 2.5 mm2 a jistič 16A zahřívat na 50°C?
Jiří Buben:
Citace: Milan Hudec 14.07.2013, 15:40
Šmarjá, budu mít trojzásuvku, do jedné připojím svítidlo, do druhé motor a do třetí díry kompenzační kondenzátor.
Co bude kompenzováno?, nic, všechno?
Fyzika zná paralelní obvod, a je jí zcela buřt, zda něco nazýváme rozvaděčem, či svorkovnicí.
Šmarjá, kompenzováno to bude ve společném přívodu. Ale vedení k motoru bude pořád zatěžováno stejným proudem (včetně fázového posuvu) před i po připojení kondenzátoru k jiné zásuvce. Pozměněný účiník (tedy i odebíraný proud) naměříš až na společném vedení za bodem kde se Ti vedení od všech zásuvek spojí. ;)
To co mi zde tvrdíš popírá princip místní kompenzace. Schválně si doma udělej takový malý pokus. Vezmi prodlužku s vícenásobnou zásuvkou. Do jedné zásuvky připoj třeba přenosnou svítilnu. Do druhé šicí stroj nebo nějaký robot a do třetí kondenzátor. A změř si proudy v jednotlivých přívodech spotřebičů a v onom prodlužovacím přívodu před a po připojení kondenzátoru. Změnu naměříš až na tom prodlužováku. U přívodů ke spotřebičům nikoliv.
Možná naše neshoda spočívá v tom, že ty řešíš proudy od zdroje ke společnému rozvaděči a já hovořím o proudech v jednotlivých větvích k jednotlivým zátěžím.
Každopádně když se vrátíme k původní otázce od které jsme se značně odchýlily, dojdeme k závěru, že je potřeba na místě provést důkladné měření od teploty přes proudy až po harmonické a pak je možné usoudit co se tam děje nekalého.
Lubomír Jindra:
Citace: Rozmahel Vladimír 14.07.2013, 13:34
Zkuste se na celý problém podívat pouze z pohledu proudů a jejich fázových posunů, tedy z pohledu účiníku....
No vždyť je jedno jak se na to podíváme. Dle vašeho pohledu: u souseda A je indukce a u souseda B je kapacita. Tím se v elektroměrovém rozvaděči v galvanickém spoji jak říkáte provede součet fázových posunů (ať nemluvím o proudech) v závislosti na dalších parametrech obvodu.
Soused B tedy (podle těch dalších parametrů) více či méně kompenzuje souseda A. Nebo lze říct že díky kapacitě A teče do sítě ke zdroji proud s menším posunem než ze samotné indukčnosti B.
Milan Hudec:
Tady je to jak na bukake párty, kam namísto 10 chlapů a jedné ženy, přijelo jen těch deset chlapů a přes to, že jsou všichni fyzicky v pořádku, nemohou se dohodnout co dál (dance)
Pokud bude nějaké společné setkání, vezmem tužku, papír a mrknem na to.
Lubomír Jindra:
No já mám takový pocit že zásadní neshoda není, jen na to každý pohlížíme jinak :D
A pak že je v okurkové sezóně nuda :)
Jiří Schwarz:
Citace: Milan Hudec 14.07.2013, 16:15
...
Pokud bude nějaké společné setkání, vezmem tužku, papír a mrknem na to.
Mě to moc jasné není. Pořád si to neumím moc představit jak "proud od souseda" změním...
Ale docela by se to "zamotalo", kdyby jediný zdroj nebyl "trafačka na přívodu z ulice", ale kdyby byl další zdroj u souseda např. ve formě FVE...
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana