Může se při proudu 12A vodic 2.5 mm2 a jistič 16A zahřívat na 50°C?
Jan Alin:
Pěkná debata :). Styk nekončí (myslím ten na vedení, ostatních druhů styku se toto tvrzení netýká), soustava je ovlivňována všemi prvky, jen je vliv kondenzátoru na svítidle na celou soustavu tak nepatrný, že ho lze prohlásit za nulový. Bavíme se o vlivu mouchy, která se připletla do cesty padajícímu meteoritu. (Přirovnání k autům je už obehrané, tak jsem zkusil něco jiného ;) ).
Milan Hudec:
Citace: Jiří Buben 14.07.2013, 07:39
Vzhledem k tomu, že proud putuje cestou nejnižšího odporu (na tom se snad shodneme)
Jsem si debatu přečetl ještě jednou, a právě toto tvoje tvrzení (je mě jasné, že jak to je správně víš, jen jsi to vyjádřil žoviálně, ale pro tuto debatu nešťastně) bude ten základní omyl.
Proud se rozdělí v poměru k hodnotám odporů (pro toto vlákno použijme raději místo odporů "parametry vedení").
Pro Pana Alina:
Mějme stupačku, a z jednoho bodu této napájené byty A a B.
Připojím kondenzátor (třebas 50 µF) přímo na tento bod - jakou kapacitu budu mít na svorkách kondenzátoru?
Jakou kapacitu budu mít na vodičích (svorkách kondenzátoru) na vstupu do bytů, uvažujme délku přívodního vedení od bodu rozdělení, po vstup bytu 5m, vodiče Cu 2x10mm.
Jakou kapacitu budu mít na vodičích (svorkách kondenzátoru) na svorkách zásuvek bytů napájených CYKY 3x2,5mm, 10 m od vstupu do bytu (bytového rozvaděče)?
IM:
Citace: Lubomír Jindra 13.07.2013, 22:48
Dokázal jsem, že kondenzátor zapojený do středu zdroje může za určitých okolností částečně kompenzovat jalový proud ...
Jalový proud neexistuje. :o
Jan Alin:
Na to, abych teoreticky dokázal rozpitvat uvedenou situaci se započtením všech odporů, kapacit a indukčností v této soustavě nemám potřebné informace, znalosti ani dostatek času na jejich doplnění. :)
Fuk Tomáš:
Citace: Milan Illek 14.07.2013, 11:37
Jalový proud neexistuje. :o
Přesně tak. Kromě toho je poněkud zavádějící i hovořit o zdroji jaloviny.
Když nabijete kondenzátor 100 µF na napětí 325 V a pak k němu paralelně připojíte cívku o indukčnosti 101 mH, začne obvodem proudit "jalovina" 230V/50Hz. Co je její zdroj a co je její spotřebič?
Pro hloubavé: půlku periody je zdrojem kondenzátor a spotřebičem cívka, druhou půlku periody je tomu naopak.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana