Může se při proudu 12A vodic 2.5 mm2 a jistič 16A zahřívat na 50°C?
Josef_19620:
Miroslav Revús: Máte pravdu smutné to je, ale to nemohu nijak ovlivnit. Údaje v katalogu budou v pořádku, protože samoshřejmě jsou změřené akreditovanou zkušebnou.
Václav Třetí: Délku jsem neměřil, ale z rozvodny k nejvzdálenější mu "postiženému" svítidlu to bude určitě přes 60m. Rozvod je udělán tak, že u každého svítidla je z 2,5mm2 odbočka ke svítidlu z gumového kabelu...
Dobrý nápad, k teploměru přibalím i šupleru :) S měděnými vodiči máte naprostou pravdu Mám s nimi několik neblahých zkušeností po stránce mechanické i elektrické. Na tento thread to nepatří, ale po mých zkušenostech mám obavu, aby se opravdu brzy měděný vodič z Číny nebyl náhradou za odporový drát...
Jan Franěk: Asi to tak dopadne a bude se muset povolat vybavený RT, který na místě zjistí kde je problém. Jenom si připadám jako blbec, svítidla jsou pořád stejné konstrukce nikdy nebyl problém(nikdo si nestěžoval) s kondenzátory ani tlumivkami a mimo zapalovačů nic jiného neobsahují. Ty kondenzátory asi fungujou viz odebíraný proud něco přes 2A (bez kompenzace 4.4A) Navíc jsme jednoduše měřili klešťákem proud kondenzátory v několika svítidlech. Proud tekoucí 45μF byl u kontrolovaných svítidel 3.3A což odpovídá-měřeno bez TRMS.
Potom mě napadlo jestli v hale se spoustou elekroniky nejsou opravdu nějaké vysoké harmonické, ale to by snad i klešťák bez TRMS ukázal 3 harmonickou (150HZ) a proud kondenzátorem by byl větší díky jeho reaktanci na 150Hz...
Milan Hudec:
I z hlediska dovolených úbytků by alespoň část vedení od rozvaděče měla být provedena silnějším kabelem, odbočky gumovým kabelem- pokud není použit nějaký lepší, tak se za čas rozpadne, problém bývají u těchto kabelů zaoxidované vodiče, již jsem se setkal s tím, že byla díky tomu zahřátá svorka/ věneček a připojené další vodiče pak fungují coby chladič
Lubomír Jindra:
Josef_19620:
A v té hale, mají tam hodně indukčních zátěží, motory...?
Mají někde v rozvodně hlavní kompenzaci účiníku?
A pak ještě jaké je páteřní uspořádání rozvodů, mají správně rozvaděče pro osvětlení samostatně přívody až z kompenzované rozvodny, nebo je napájení indukčních spotřebičů a těch svítidel na jedné větvi?
Napadlo mě totiž jestli do těch kondenzátorů ve světlech s poměrně slušnou kapacitou neteče jalovina z provozu dílny.
Když seženete tem ampérmetr, zkuste porovnat proud do jednoho svítidla "doma" na dílně a pak v provozu v té výrobní hale, jestli tam nebude nějaký rozdíl, pokud ano je to jasné. Oboje měřit jedním přístrojem.
Nebyla by to chyba ani svítidel, ani montážní firmy ale provozovatele výrobní haly, protože on by měl bordel v síti. No ale to už by záleženo na okolnostech... Vše by pak vyřešila nějaká místní kompenzace.
Je to jen teorie, průmysl dělám jen revize, možná zkušenější kolegové co průmysl staví mohou říct zda to je či není možné.
Václav Třetí:
Citace: Milan Hudec 08.07.2013, 21:08
I z hlediska dovolených úbytků by alespoň část vedení od rozvaděče měla být provedena silnějším kabelem, odbočky gumovým kabelem- pokud není použit nějaký lepší, tak se za čas rozpadne, problém bývají u těchto kabelů zaoxidované vodiče, již jsem se setkal s tím, že byla díky tomu zahřátá svorka/ věneček a připojené další vodiče pak fungují coby chladič
Guma obsahuje síru, která způsobuje oxidaci mědi, dříve se měděné vodiče plné i lankové (samozřejmě po jednotlivých "chlupech") při použití gumové izolace cínovaly, aby se oxidaci zamezilo. Dnes se takové provedení nevidí a vodiče bývají zelené jak brčál už i u nového kabelu.
Milan Hudec:
Ano, cínování je piplačka, každý chlup očistit a pocínovat, a stejně výsledek nic moc, gumě je lépe se vyhnout
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana