Může se při proudu 12A vodic 2.5 mm2 a jistič 16A zahřívat na 50°C?

<< < (6/22) > >>

Josef_19620:
Citace

Nevěřím, že jste na tyto pokusy použili tak obrovské kondenzátory 
Omlouvám se nenašel jsem rychle řecké písmenko:

...výbojka bere bez kondenzátoru 4.4A s kondenzátorem3 0μF asi 2.8A,s 45μF něco přes 2A. S kondenzátorem 50μF ještě nepatrně méně a s dalším zvyšováním se odběr opět zvyšuje.

Horší to je se správnými měřáky. Jsou drahé firma je nekoupí a já na ně nemám (zle)

Miroslav Revús:
Citace: Josef_19620  06.07.2013, 23:14

To je právě to. Pracuji ve výrobě svítidel a na základě stížnosti montážní firmy na ohřev kabelů a jističů je třeba zajistit nápravu. Samoshřejmě, že svítidla odebírají proud podle jejich katalogových údajů. 12A na každé fázi tomu odpovídá, ale hřeje se to potvora :)

To je smutné, keď výrobca svietidiel nie je schopný zakúpiť ani poriadnu meraciu techniku. Ako asi potom zistí skutočné hodnoty, ktoré uvádza v katalógu ako "bernú mincu" ?

Žeby opäť šetrenie na nesprávnom mieste?

Václav Třetí:
Když to tady pročítám, napadla mě kacířská myšlenka týkající se kabeláže. O délce vedení se zde již mluvilo, byť nebylo odpovězeno, ale co průřez? Co na to projekt, má tam podle projektu být skutečně tak slabý vodič? S ohledem na počet a příkon svítidel, nebude objekt malý, takže úbytky budou a možná dost velké. A k tomu ještě další myšlenka: před časem se mi dostal do ruky kabel z dovozu deklarovaný zrovna jako 2,5ka a měl žíly o průměru něco málo přes 1,6, takže výpočtem zjištěný průřez byl nepatrně vyšší než 2 mm2.

Jan Alin:
Citace: Václav Třetí  08.07.2013, 07:19

.............. ...A k tomu ještě další myšlenka: před časem se mi dostal do ruky kabel z dovozu deklarovaný zrovna jako 2,5ka a měl žíly o průměru něco málo přes 1,6, takže výpočtem zjištěný průřez byl nepatrně vyšší než 2 mm2.

Také jsem se už setkal s kabely, kde se mi průřez zdál poněkud ošizený, měď je holt drahá. I kdyby vodivost odpovídala 2,5tce, tak plocha na chlazení bude menší, sice ne o moc, ale bude a nějaký stupínek to může udělat.

Jan Franěk:
Asi bych nejdříve pozval RT s pořádným měřícím přístrojem, který by provedl potřebná měření přímo na místě.
Dále bych požadoval projektovou dokumentaci a zkontroloval bych průřes kabelu. Jak bylo již několikrát zmíněno,  dovolené zatížení kabelu se může lišit jak způsobem uložení, délkou a průřezem, tak počtem kabelů v souběhu a teplotou okolí. S tím by vám ostatně zkušený RT mohl také poradit. Může se stát, že bude chyba už v projektu.

Osobně pamatuji vypínače v dílnách, kde na nich svítilo tolik zářivek, že po týdnu svícení, se začali roztékat. Naměřeno cca 18A (vypínače 10A). A přitom stačilo jen trochu počítat. A jak to tak bývá, protože to bylo takto v projektu, nikoho to nezajímalo do té doby, než začaly problémy. Pak se vše řešilo kvapem.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana