Může se při proudu 12A vodic 2.5 mm2 a jistič 16A zahřívat na 50°C?

<< < (4/22) > >>

Josef_19620:
Jiří Buben: Tak to jsem netušil, že se má třetí harmonická tuto vlastnost. Vliv na ořev to jistě má, ale přece jenom je to navíc "pouze" 5A. Až tam za 14 dní pojedeme určitě vezmu termokameru která je k dispozici a změřím přesně teplotu. Napsal jste že by mohla být přibližně 49°C při zatížení 12 A. Nejhorší je to v rozvaděči a hned za ním kde jsou kabely v perforovaném žlabu pevně staženy do svazku(3 takto ohřáté kabely plus spousta ovládacích kabelů)

Lubomír Jindra: Je pravda že svítidla jsou asi rok v provozu a stále to instalační firma nemá předané. Kontrolovali jsme namátkově asi 10 45mF kondenzátorů a jsou v pořádku. Navíc jsme zkoušeli svítidlo bez kondenzátoru a to bere ze sítě 4.4A samoshřejmě že tolik bere při 120V samotná výbojka. Po kompenzaci kondenzátorem vstupní proud klesne asi na polovinu a tak si myslím že při 6 svítidlech 12A proud na jedné fázi jističe odpovídá dobře kompenzovaným svítidlům jinak by byl přece vyšší.

Jan Alin: To je právě to, že nemám žádnou možnost jak změřit harmonické. Jenom mi nadávají, že je to vina nekvalitních svítidel, oni že mají rozvody v pořádku. Přitom ve svítidle není elekronický předřadník, ale pouze tlumivka 400w a elektronický zapalovač, který se po zapálení nijak neuplatňuje. Chtěl bych se zeptat jestli takovéto svítidlo je také zdrojem harmonických??
Podle mě zdrojem harmonických jsou hlavně nelineární spínací prvky třeba v předřadnících, měničích atd.
 Musím napsat že nejsem žádný veliký odborník a jedná se o to jestli montážní firma, která bude celé velice rozsáhlé rozvody předávat bude trvat na reklamaci svítidel, tak jsem přesvědčen, že pokud v rámci reklamace osadíme nová svítidla tak kabely se budou hřát úplně stejně :(

Fuk Tomáš:
Citace: Josef_19620  06.07.2013, 19:57

Podle mě zdrojem harmonických jsou hlavně nelineární spínací prvky...

mezi něž patří i veškeré vakuové i plynem plněné výbojky.

Opakuji otázku:Citace: Fuk Tomáš  06.07.2013, 19:29

A ty 2A/svítidlo jste měřili True-RMS ampérmetrem?

Jiří Buben:
Citace: Josef_19620  06.07.2013, 19:57

Napsal jste že by mohla být přibližně 49°C při zatížení 12 A.

To jsem napsal, ale také jsem psal že tato teplota se vztahuje k referenčnímu uložení A, tedy tepelně izolační stěna. Jestliže máte kabely ve svazku v perforovaných žlabech, pak je referenční uložení jiné a navíc se tam možná bude uplatňovat přepočítávací součinitel zohledňující zhoršené chlazení kabelů ve svazku.
Vodiče a kabely v rozvaděči budou zase trošinku něco jiného.

Ideální vzít kromě termokamery i někoho kdo má například Eurotest 61557. Ten umí měřit proud TRMS a dají se s ním zjišťovat podíly harmonických jak u proudů tak napětí. Postupným měřením na jednotlivých větvích zjistit případné nesymetrie a anomálie.

Citace: Fuk Tomáš  06.07.2013, 19:29

Jj, 3.,  6.,  9. ... harmonická.

Souhlasím. Ta třetí má přece jen největší podíl. Alespoň dle mých zkušeností. ;)

Lubomír Jindra:
Je také možno udělat jednoduchý pokus, vzít ampérmetr a za ním do okruhu přikládat různé kapacity (stačí obyčejné kondenzátory) a sledovat co to udělá s proudem.

Jan Alin:
Co se týká reklamace svítidel, předpokládám že máte k dispozici katalogové hodnoty od výrobce. Pokud naměřený proud bude v souladu s hodnotami od výrobce, reklamace neprojde. Myslím, že bez prohlídky a měření na místě nelze víc posoudit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana