Může se při proudu 12A vodic 2.5 mm2 a jistič 16A zahřívat na 50°C?
Jiří Buben:
Citace: Josef_19620 06.07.2013, 13:37
Jenom mi není jasné proč naměřím i v každém středním vodiči proud necelých 5A. Když jsou svítidla správně rozfázována tak by proud ve středním vodiči alespoň teoreticky nulový ne?
To by mohlo ukazovat na kolegy poukazované kondenzátory ve svítidlech. Některá svítidla mohou mít kondenzátor poškozený a některá ne, čímž může vzniknout nesouměrné zatížení jednotlivých fází a tím pádem středním vodičem poteče nějaký nezanedbatelný proud. Také se na proudu ve středním vodiči může podílet 3 harmonická. Ta má tu nepříjemnou vlastnost že její proudy se ve středním vodiči sčítají.
Jestliže vám středním vodičem teče nějaký proud, určitě to bude mít vliv i na vyšší ohřev kabelů, neboť nejsou zatíženy 3 vodiče, ale 4.
Lubomír Jindra:
Také myslím, že to bude jalovým proudem. Kondenzátory mohli vyschnout i vlivem dlouhodobě špatného uskladnění. Výbojky 400W to asi není zboží, které by se hodně točilo.
Jan Alin:
Pár podobných případů jsem již také řešil. Prakticky vždy byla teplota zaviněna součtem vlivů jaloviny a harmonických a téměř vždy jsem zjistil "výhodnou" cenu použitých svítidel od prodejce. Jako zákazníkovi by se mi také nelíbilo kdyby kabely v době montáže topily na padesát, časem to bude vždy jen a jen horší. Jestli je to výrobní hala, tak v létě mohou teploty okolí dosahovat klidně i čtyřicet stupňů a když k tomu přičteme trochu znečištění, tak je problém na světě.
Lubomír Jindra:
... a opravdu jedno výbojkové svítidlo 400W odebírá jen 2A? Zdá se mi to podezřele málo.
Fuk Tomáš:
Citace: Jiří Buben 06.07.2013, 15:14
...Také se na proudu ve středním vodiči může podílet 3 harmonická. Ta má tu nepříjemnou vlastnost že její proudy se ve středním vodiči sčítají.
Jestliže vám středním vodičem teče nějaký proud, určitě to bude mít vliv i na vyšší ohřev kabelů, neboť nejsou zatíženy 3 vodiče, ale 4.
Jj, 3., 6., 9. ... harmonická.
A ty 2A/svítidlo jste měřili True-RMS ampérmetrem?
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana