Jak zmenšit odběr při rozběhu třífázového motoru?
Radovan Fišer:
Všechny (poklona) .
Tak teď ze sebe udělám ještě většího blbce, než doposud. Aspoň jsem si nikde neprotiřečil (celý svůj dosavadní příspěvek přikládám pod řadou hvězdiček), jak můžete snadno zkontrolovat. Omlouvám se všem, kteří tímto tématem ztráceli svůj drahocenný čas.
Takže to shrnu. Motor má v krabici 6 kontaktů. Z toho ke 3 (v dolní řadě) vede ke každému právě jeden vodič. Určitě tam nejsou nikde 2 smotané dohromady. Ke kontaktům v horní řadě nevede nic. Psal jsem, že je to zapojeno nějak jinak, než na cedulce, protože jsem si nebyl jistý, jestli něco nevede na svorkovnici sdola. Nevede.
Při převíjení tedy zapojili motor do Y, (nebo do D s jiným počtěm závitů?). Jednotlivé fáze mají mezi sebou asi 5,4 ± 0,1 Ohm (měřeno multimetrem stejnosměrně). Fáze proti kostře mají víc, než 320 MOhm (měřeno asi při 5V, takže je to nutné brát s rezervou). Motor běží přes chránič 30 mA.
Motor odebírá asi 1,4 kVA (měřeno elektroměrem a stopkami po dobu 45 s). Takže je to natrvalo zapojeno do Y, s vinutími ± původních parametrů (myslím původně 2,2kW / 1,4kVA nyní)?
A zpět k původnímu problému. Proč tedy, k čertu, bliká to světlo? Myslím, že (kromě zásahu do vinutí) teď zjevně nepřipadá v úvahu jiné řešení, než softstart. Ale proč je tam vůbec ten problém? Asi budu muset změřit úbytek napětí v síti při startu motoru, jestli to náhodou není všechno v pořádku.
Paramety čerpadla před zadřením neznám. Teď je tam snad 1450 /min asi 1,5kW. Tlak v potrubí 2-4 atm (když se na manometr správně zaklepe).
Souhrnná příloha
Předpokládám, že se to tady již probíralo. Můj problém je v tom, že z motoru vede kabel 5x2,5 průchodkou a víc kabelů z něj nedostanu (další průchodky tam nejsou). Motor je ve vlhkém prostředí, takže musím s tím jedním kabelem vystačit. Myslím, že přepínání hvězda -> trojúhelník tedy není realizovatelné . Nemáte jiný nápad? Příkon 2,2 kVA, vinutí trvale do trjúhelníka. (poklona) , RF.
Důvod, ptoč to chci vůbec provádět (u tak "malého" motoru) je takový, že ačkoliv je instalace i přípojka zcela nová (a vše čerstvě utaženo), při spuštění motoru mžikově pohasíná světlo v domě (samozřejmě na všech fázích, snížení odhadem o 20V?, neměřil jsem to). Rok výroby motoru je asi 1965, na štítku to chybí (domácí vodárna, spínání asi 15x denně, jistič 3x20A, B).
Kontrola: Když zapnu mžikově v každé fázi 4 kW (tepelný spotřebič), tak je pokles napětí zanedbatelný (impedance z rozvaděče k TS asi 0,03 ohm).
-
Triakové spínání mě ale rozhodně láká, neboť ten náběh by mohl být úplně postupný (ještě lépe, než Y/D). Proto jsem ani parametry motoru tolik nezkoumal (s rozhodnutím, že tam těch 5x2,5 nechám). Motor je teď slyšet při startu ze sklepa až do ložnice...
Nevím, nevím s tou jednou fází. Mám jističe s elektrokotlem "nadoraz". Jsem rád, když mohu veškerou zátěž rozložit. Nejradši bych měl i třífázovou pračku :-)
Nad měničem zauvažuji. (poklona) za typy, RF.
Čerpadlo je čerstvě vyměněno. Bylo před zadřením (problém to nevyřešilo).
Těch 0,03 ohm nameril mistni RT (taky nevím čím) a jak jsem již napsal, elektrokotel 12 kW (na každé fázi 4kW) není problém. Motor je asi vážně zapojený špatně (už si netroufám říci jak - každopádně jinak, než je uvedeno na víčku krabice, omlouvám se za předchozí nepřesnosti).
Uvádím veškeré dostupné informace:
Asynchronní motor 3 ~
MEZ Mohelnice
2,2 kW S1 50 Hz
AP 100 L - 4s
M101
Y/D 380/220
cos fí 5,2 / 9A
1420 /min.
37 kg
a pro úplnnost:
No 261 37 67
IP 44V
ISOL E
37 kg
Takže co myslíte, že bude nejlepší? Asi jen zapojit vinutí správně, že?
Mate samozrejme pravdu. Ja jsem jen při výměně instalace pripojil novy kabel misto stareho hliniku a moc jsem se tim nezabyval. Zapojil jsem to presne tak, jak to bylo.
Myslel jsem, že jsou přehozené vývody, a proto zapojení svorkovnice neodpovídá schématu. Motor byl totiž před pár lety převinut (a urcite prehodili poradi fazi). Světlo blikalo vzdycky, ale s tim hlinikem, krabicemi bez svorek a s tavnymi pojistkami mě to tak nepřekvapovalo . Kdo to zapojoval přede mnou, nevim. Asi nějaký bývalý soused ženiny babičky. Takže to proměřím a zapojím do Y. (poklona) . Dám vám vědět, jak to dopadlo. Pořadí fází ohlídám. RF
Vysvětlení toho neshoření je asi takové, že motor běží v průměru asi jednou za hodinu (pokud se zrovna nezalévá) po dobu 15-23 (dle množství vzduchu v expanzní nádobě) a je v prostorách při 6-10 [°C], vlhkost vzduchu asi 80? %. Jen mi teď dochází, že byly potíže se stykačem. Občas se připekly kontakty...
Jen co přijdu domů, tak to přepojím. Ještě dřív, než nakrmím králíky :) RF.
P.S. Králíky jsem krmil ve 22 hodin.
Pavel Špok:
Tak to jsem teda nezažil!
Shrneme to.Máme nějaký motor,pravděpodobně převíjený,má vyvedené pouze 3 vývody.Nevíme na jaké napětí byl motor převinut(cívky),ani jak je zapojen.Připoj ení na 3x380V má údajně velký odběr.
A hlučný chod.Hučení v motoru?Pokud je motor připojen na větší napětí než na jaké je vinut,je to pochopitelné.m agn.obvod je přesycen, mag.ind.někde v kolenu magn.křivky,nárust vyšších harmonických,zvýšení ztrát v železe ,
vinutí hoří.Podobné projevy má ale i motor s mezizávitovými zkraty na některém vinutí,to se dost těžko zjišťuje.
1.pokud byl motor vinut (cívky)na380V a zapojen D ,neměl by být žádný problém,ale je.Vylučuji.
2.pokud je vinut na 220V a zapojen Y,
platí totéž.Vylučuji .
3.pokud je vinut 220 a zapojen D vysvětlovalo by to stávající problém.
Otázkou zůstává,proč by někdo motor 3x220V zapojoval trvale do D ?
To by mohl rozumný člověk udělat jedině
kdyby:
a) hodlal motor provozovat na sítí 3x220/120V.Ty sítě existovaly v některých místech v minulosti,ještě na to pamatuji .
Otázka panu Fišerovi:Jak jste k tomu motoru přišel?Nebyla v těch místech v minulosti taková síť?
b) další důvod, proč by mohl být motor
3x220V zapojen úmyslně do D je ten,že mohl být provozován jako motor jednofázový s kondenzátorem.(v minulosti)na 1fáz.napětí 220V.Lze to vyloučit?
4.Je tady možnost,nakonec,že byl motor převinut vůbec jako jednofázový,ty 3 vývody by tomu odpovídaly.
Pokud náhodou není motor vinut na 3x220V
(viz a,b),nebo jako 1f.220V (viz bod4.)lze zjistit jednoduše.
Motor odpojit od čerpadla, na kterékoliv 2 svorky přivézt 220V (třetí nechat volnou)
a zkusit ho ručně roztočit.Pokud se motor rozběhne a slušně poběží,je motor vinut na 3x 220 D ,nebo jako 1fázový kond.motor.A taky si tím ověříte,jestli má motor v pořádku ložiska.
To, že je motor vinut 3x380V (vinutí)a zapojen trvale do Y jsem vyloučil jako totální nesmysl.
To všechno má smysl ,pokud nemá motor
poškozené vinutí(pozor,také to může být rotor!)
Ale ,skusil bych to.
Jinak s motorem do navijárny,nebo vyhodit.
Nějaké pokusy se softrelé postrádají smysl.
Miloslav Janoušek:
Zkuste vyměnit motor a čerpadlo. To by mělo odstranit potíže.
Václav Filip:
Ještě jste nikde nanapsal jaký proud el.motor odebírá.Zkuste zmeřit odběr při zatížení a při chodu bez zátěže(odpojeném čerpadle).Dále uveďte čím máte el.mot.jištěn. Důležité při měření proudu je zjistit odběr v každé z fází(L1;L2;L3), měl by být shodný.Pro měření použijte nějaký slušný klešťový přístroj.Hodno ty odebíraného proudu jsou při diagnostikován í závad důležité.
Václav Filip:
Pokud máte možnost požadejte někoho, kdo vlastní multifunkční revizní přístroj Eurotester s měřícími kleštěmi ať vám změří i záběrový proud el.motoru.Tent o přístroj to umí, mám to odzkoušeno(měří i jen jednu půlperiodu).Ve firmě provádíme takováto měření dosti často, hlavně kvůli osazení jističů před elektroměry, kdy energetická společnost vyžaduje jističe s char. B. Někdy se divíme jakých hodnot záběrové proudy dosahují, hlavně v blízkosti trafostanic, kdy se neuplatní omezení proudu impedancí vedení.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana