Jak zmenšit odběr při rozběhu třífázového motoru?

<< < (7/10) > >>

Petr Petr:
Byl jsem svědkem spuštění ventilátoru, který odborník (opravdu!) právě připojil  také omylem do D(nový motor - starý se zadřel, 2pól, cca 380W).
Rychlý rozběh, trochu hlučnější chod, a cca po 10 s hustý "ampérový" kouř z ještě otevřené svorkovnice, a práce jističe, ještě než dotyčný zareagoval: "Jéžiš, to mělo bejt do hvězdy!". Po vychladnutí byl odpor na kostru necelých 5 kOhm,a asi i nějaký závitový zkrat, a .... šel koupit nový.  
Tak nechápu, jak ten váš to vydržel! (nemáte tam ještě 120V :-)) ) pp.

Václav Filip:
Pokud máte k dispozici i štítek parametrů čerpadla uveďte je ,  někdy je el.motor předimenzován vzhledem k potřebnému výkonu čerpadla. Mám na mysli "Q" - tj. množství čerpané vody(l/s) a "H" - tj.dopravní výška(m),nebo jinak tlak při kterém je platné uvedené Q.Na štítku čerpadel je obvykle uveden i potřebný výkon pohonné jednotky.Jestl i máte osazen manometr můžete zjistit zapínací tlak a vypínací tlak.To jenom pro upřesnění, proč el.motor přežil pravděpodobně chybné zapojení,dosti se tomu také podivuji ale již sem setkal s podobným případem, kdy el.motor vydržel a kroutili jsme nadtím hlavami.Je také možné, že je průtok vody čerpadlem něčím omezen(zaškrcen) a tím je snížen potřebný příkon.

Karel Kosina:
Uvedené vše vysvětluje a doufám, že je přepojením již vše v pořádku. Jen se vrátím k Vámi uvedenému 6.09.2005 11:52 ,  že je motor zapojen nějak jinak než je uvedeno na víčku svorkovnice.
Na tomto je vždy uvedeno zapojení do Y a D, tímto musí být vždy zapojen do některé z uvedených možností.

Jaroslav Hasala:
Uvedený případ mě až tak moc nepřekvapuje. Po připojení převinutého (nebo i nového) motoru není od věci změřit odebíraný proud v jednotlivých fázích a porovnat to s údaji na štítku. Není tak neobvyklé, když se motor vrátí z opravy jinak zapojený, celkem běžně se např. spojuje hvězda uvnitř motoru, motory pro dvoje otáčky se vrací jako jednootáčkové apod.
Už jsem se také setkal s tím, že byl běžný asynchronní motor asi 1,1 kW zapojen do Y místo do D a přežil to. Šlo také o případ, kdy byl motor v provozu jen několik sekund, ale spínal často. Zajímavé na tom bylo to, že to takto fungovalo několik let. Přišel jsem na to při revizi, tepelná ochrana motoru byla překlemovaná.  

***oprava "do D místo do Y"

Georgis Fasulis:
To Hasala: Pokud jste se nepřeklepl, pak se není proč divit nespálení. Motor, který je konstruován pro jmenovité napětí a jmen. výkon pro zapojení do D, pak když se připojí do Y, se nic neděje, protože má na cívkách odm. ze tří krát menší napětí, tím se pouze jeho výkon snižuje 3x, ale nepřetěžuje se. Opačně je to problém, jako v případě, který tady řešíme: Motor konstruován do Y a připojen do D.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana