Jak zmenšit odběr při rozběhu třífázového motoru?

(1/10) > >>

Radovan Fišer:
Předpokládám, že se to tady již probíralo. Můj problém je v tom, že z motoru vede kabel 5x2,5 průchodkou a víc kabelů z něj nedostanu (další průchodky tam nejsou). Motor je ve vlhkém prostředí, takže musím s tím jedním kabelem vystačit. Myslím, že přepínání hvězda -> trojúhelník tedy není realizovatelné . Nemáte jiný nápad? Příkon 2,2 kVA, vinutí trvale do trjúhelníka.

Jaroslav Hasala:
Ve vašem případě bude nejjednoudušší použít rozběh Y/D. Přívodní kabel bude nutné vyměnit za CYKY 7x 2,5. Pokud to tedy motor umožňuje. Podle toho, co jste napsat by to mělo jít - trojúhelník na 400V. Ovšem moc se mi to nezdá, motory do cca 4 kW se  obvykle zapojují do hvězdy. Na štítku motoru by mělo být napsáno Y/D 380/660V nebo podobně.  Pokud je tam Y/D 220/380V, potom se motor zapojuje do hvězdy a rozběh Y/D není možný.

:
Já bych to nechal do trojúhelníka i rozběhnout. Ten výkon zase není tak velký, mělo by to jít bez problému.

Miloslav Janoušek:
To Raduz Baduz: Nezáleží na výkonu, ale na napětí cívek, jak píše pan Hasala. Je třeba vycházet ze štítkových údajů.

To Radovan Fišer: Proč chcete snížit odběr při rozběhu u tak "malého" motoru?

Otakar Dosbaba:
Bylo by to sice za pořádnou "pálku",  je to ale bezkontaktní (výhodné pro časté spínání, páč se nikde nic neopaluje) a jmenuje se to softstart relé, viz: http://www.enika.cz/2004/e_index.php?kat=2422&volba=kategorie&z=6138&j=1 .

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana