Jak zmenšit odběr při rozběhu třífázového motoru?
Georgis Fasulis:
pan Fišer: A máte tam chybu v tom štítku. Ne cos fí, ale In tedy jmenovitý proud je 5,2/9A, přičemž těch 5,2 připadá na variantu Y a 3x400V a 9A na variantu D a 3x220V. Jenomže vy jste to zapojil nepřípustně na D a 3x400V, čímž jste motor přetížil a jmenovitý proud je takto 3x větší tedy 15,5A a rozběhový vám pak vychází přes 100A. Se nedivte, že vám to zhasíná žárovky. :-) Že nás to ale nikoho nenapadlo? :-)
Georgis Fasulis:
To Fišer: Pro jistotu ještě: Motory mívají většinou vyvedené oba konce cívek na svorkovnici, ten váš taky. Když jej chcete provozovat do D, pak na svorkovnici propojíte svorky naproti sobě. Když jej chcete zapojit do Y, pak spojíte (zkratujete jednu řadu- trojici svorek - ta vzdálenější od vývodky), a vytvořit tak nulu Y. Tak to musíte udělat vy! Hlavně nekupujte žádné frekvenční měniče :-).
Radovan Fišer:
Mate samozrejme pravdu. Ja jsem jen při výměně instalace pripojil novy kabel misto stareho hliniku a moc jsem se tim nezabyval. Zapojil jsem to presne tak, jak to bylo.
Myslel jsem, že jsou přehozené vývody, a proto zapojení svorkovnice neodpovídá schématu. Motor byl totiž před pár lety převinut (a urcite prehodili poradi fazi). Světlo blikalo vzdycky, ale s tim hlinikem, krabicemi bez svorek a s tavnymi pojistkami mě to tak nepřekvapovalo . Kdo to zapojoval přede mnou, nevim. Asi nějaký bývalý soused ženiny babičky. Takže to proměřím a zapojím do Y. (poklona) . Dám vám vědět, jak to dopadlo. Pořadí fází ohlídám. RF
Pavel Špok:
Jen se divím ,že vám ten motor neshořel.Měl byste dát na modlení.
Stejně preventivně bych změřil izol. stavy mezi vinutími a kostrou,a po zapojení změřil proudy jednotlivých fází,jestli tam nejsou velké rozdíly.
Jinak se potvrdilo mé tvrzení.Než začnu něco řešit s motorem,podívám se nejdřív na štítek a následně na svorkovnici.To hle všechno jsme si mohli ušetřit,je to jasné jak facka.
Bohužel,podle mé zkušenosti je i spousta elektrikářů,kterým ani pohled na štítek motoru ani na svorkovnici nepomůže,protože jim to vůbec nic neříká.
Přeji vám ,aby to bylo už v pořádku.
Radovan Fišer:
Vysvětlení toho neshoření je asi takové, že motor běží v průměru asi jednou za hodinu (pokud se zrovna nezalévá) po dobu 15-23 (dle množství vzduchu v expanzní nádobě) a je v prostorách při 6-10 [°C], vlhkost vzduchu asi 80? %. Jen mi teď dochází, že byly potíže se stykačem. Občas se připekly kontakty...
Jen co přijdu domů, tak to přepojím. Ještě dřív, než nakrmím králíky :) RF.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana