Jak zmenšit odběr při rozběhu třífázového motoru?
Pavel Špok:
To p. Fišer.
Ještě něco.Všiml jsem si,že uvádíte příkon motoru v kVA.Neměl tam být výkon kW?U motoru se udává většinou(i na štítcích)činný jmenovitý výkon na hřídeli.A k tomu se vztahují ostatní zákl. údaje o motoru.To je fázová a sdružená napětí,fáz.a sdružený proud,jm.otáčky(skluz-počet polů)a cos fí(účiník),účinnost.
Pokud někdo chce řešit nějaký problém s motorem,měl by dát tyto základní informace k dispozici,aby se předešlo omylům a nedorozuměním. V některých případech je to nutné,např.při návrhu optimálního řešení pro chod 3fáz. motoru na jednu fázi jako motor jednofázový.Be z některých ůdajů se těžko správně rozhoduje.Ony ty údaje jeden s druhým souvisí a říkají něco o chování motoru .
To platí samozřejmě všeobecně.
Otakar Dosbaba:
Ten softstart funguje obdobně, jako jednoduchý stmívač, jenže na rozdíl od něho vzhledem k induktivní zátěži při průchodu nulou vypíná. (Tyristorové stmívače pro klasické žárovky při průchodu nulou spínají a regulují vypnutím sinusovky v určitém úhlu - proto ty tlumivky...) Dobu náběhu a doběhu softstartu, stejně jako její regulaci a indikační LED modulu řídí pravděpodobně malý mikrořadič. Nerozebíral jsem to, ale usuzuji tak z důvodu ekonomie výroby a miniaturizace :-). Ovládací obvod je tvořen optočlenem, potřebný ovládací proud je proto velmi malý a některé typy jsou uzpůsobeny přímo pro spojení s TTL logikou pro přímé připojení portu mikroprocesoru .
Miroslav Melichar:
To p. Fišer.
Výkon motoru se udává v kW. Jmenovitý proud trojfázového asynchronního motoru dvoupólového je asi 4,.A. Poměrný záběrný proud je asi 7,.. Motory o takovém výkonu se spouští přímým připojením na rozvodnou síť. Proto se ptám:
- na důvod snížení záběrného proudu??
- jaké je na štítku motoru uvedené napětí??
- nejedná se o trojfázový asynchronní motor provozovaný na jednofázové síti??
- nejedná se o jednofázový motor??
Radovan Fišer:
Všem (poklona) za komentáře, na odkazy se podívám.
Pro upřesnění: Přepínání Y/D je snad teoreticky možné, v krabici u motoru je 6 vývodů. Ostatní parametry teď bohužel nemám k dispozici (dodám později).
Ten kabel 7x1,5 asi vyhoví. Délka kabelu ke stykači je asi 4 m.
Důvod, ptoč to chci vůbec provádět (u tak "malého" motoru) je takový, že ačkoliv je instalace i přípojka zcela nová (a vše čerstvě utaženo), při spuštění motoru mžikově pohasíná světlo v domě (samozřejmě na všech fázích, snížení odhadem o 20V?, neměřil jsem to). Rok výroby motoru je asi 1965, na štítku to chybí (domácí vodárna, spínání asi 15x denně, jistič 3x20A, B).
Kontrola: Když zapnu mžikově v každé fázi 4 kW (tepelný spotřebič), tak je pokles napětí zanedbatelný (impedance z rozvaděče k TS asi 0,03 ohm).
-
Triakové spínání mě ale rozhodně láká, neboť ten náběh by mohl být úplně postupný (ještě lépe, než Y/D). Proto jsem ani parametry motoru tolik nezkoumal (s rozhodnutím, že tam těch 5x2,5 nechám). Motor je teď slyšet při startu ze sklepa až do ložnice...
Miroslav Melichar:
To p.Fišer.
K Vašemu upřesnění:
Použitím přepínače Y/D dojde ke snížení záběrného momentu na 1/3 a vzhledem k tomu, že motor máte spojen s čerpadlem, je možné, že se vám vůbec nerozběhne.
Při použití polovodičového regulátoru, je třeba nastavit spouštěcí rampu tak, aby se motor se zátěži rozběhl.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana