Jak zmenšit odběr při rozběhu třífázového motoru?

<< < (2/10) > >>

Pavel Špok:
To p.Fišer

Pro snížení záběrového proudu máte zřejmě důvod.Když vyloučíte elektroniku a rozběh pomocí frekvenčního měniče změnou kmitočtu(což měl zřejmě na mysli p Dosbaba),jinou možnost,než Y/D přep. nevidím.Tak co s tím?
Motor 3x380V D zapojení,2,2kW.Počet polů neznám.Jmenovi té proudy u těchto motorů v provedení 2p bývají něco přes 8A,záběrové proudy asi6-6,5x větší.
Při trvalém provozu(po rozběhu)vám bohatě vystačí CYKY 7x1,5B.Pokud vám ten kakel do vývodky vejde,je tu řešení.
Pokud ten kabel od vypínače nebude příliš dlouhý(úbytky napětí) a rozběh příliš těžký(doba trvání zvětšeného záběrového proudu a jeho průběh),nemusí být oteplení vodiče po dobu rozběhu kritické(jde o 2-3vteřiny)a ten cyky 7x1,5B může vyhovovat.Zvlá ště pokud by šlo o 4p stroj nebo pomalejší.Tam vycházejí poměry Ik/In menší.A budete jej spouštět Y/D!
A nakonec: Když seženete pro propojení mezi přepínačem a motorem kousek kablu nebo šňůry se silikonovou izolací,případné následky nadměrného zvýšení teploty jádra eliminujete a je po problému.
Chtělo by to propočítat.
Samozřejmě,pokud vám tam 7x1,5 vejde.
Jinak opravdu nevím.

Štefan Beláň:
Ten nápad pana Špoka s vícežilovým kabelem se mi velice zamlouvá a je to chytré řešení v nesnázích pana Fišera. P.S. Má to ale jednu "chybičku" - nenapadlo to mě!?

Petr Moravec:
Softstart není frekvenční měnič!
Vyjde to o něco více oproti stykačové kombinaci Y/D,
Ale pokud se často spouští no?
Koukněte se na to jak napsal pan Dosbaba
Je to velice elegantní řešení s dalšími výhodami.

http://www.enika.cz/2004/e_index.php?kat=2422&volba=kategorie&z=6138&j=1

Stanislav Bartel:
Je tady jeden způsob,kterým se omezoval záběrový proud motorů např. u mlátiček na obilí. Jestli bude použitelný i u pana Fišera nevím. Tahem za řemeny se motor uvedl do pohybu a pak se zapnul. Pochopitelně správným směrem. A hlavně včas uskočit.

Pavel Špok:
To p. Moravec

Na ten Softstart se určitě podívám.Mám trochu znalosti i z elektroniky,zajímá mne na jakém principu to pracuje.Díky.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana