Musí se na ochranné pospojení připojit zásuvky v koupelně?

<< < (16/21) > >>

zerotest:
To: Pavel Horský
Souhlasím s vámi. Každá situace a prostor může být jiný a musí se řešit individuálně. Proto se snažím tady neradit ke konkrétním případům. Prostě bez vizuální kontroly je to těžké. Tady byl dotaz někoho, jestli má dobře udělanou instalaci, ale takovým stylem popsanou, že bych to nebral ani jako podklad pro stavební povolení. Ani se nedivím, že mu nikdo neodpověděl. Pak vzniká to, že ti co se snaží poradit - odpověď, tak to nemají někdy dost korektní.  

zerotest:
To: Miloš Kotek
Prosím o vysvětlení obou případů. Rozebíráme konkrétní příklad, tak mě doufám nebudete podezřívat z toho, že vás chci na něčem nachytat.

solimek:
A už jste si to nakreslil?

zerotest:
Ne nenakreslil, ale přikryl jeden a pak druhý vodič a vyhodnotil vyčerpávajícím způsobem ty 4 zařízení a 5 či 6 vodičů. A nezjistil jsem nic, co by mě mělo vést k úvaze, že některý vodič je zbytečný. Dvě na sobě nezávislé ochrany a dva na sobě nezávislé vodiče.
Prosím o vysvětlení obou případů, abych pochopil v čem je moje úvaha špatná. 

solimek:
Citace: zerotest  06.06.2013, 09:21

To: Rozmahel Vladimír
To alternativně chápu tak, že vodič pospojování nemusí jít nejdříve na potrubí a pak na zásuvku, ale třeba obráceně.

Tak ještě jednou: nebavme se o 4 nebo 5 zařízeních, ale pouze o koupelně, kde je elektrický předmět M a potrubí. Pokud vynecháme vodič 3 od přemětu M, zbývá nám ochranný vodič k předmětu M (značen 1) a vodič pospojování 3 z rozvaděče k potrubí. Kde máte pospojované kolíky zásuvek? Opakuji Vaši větu: To alternativně chápu tak, že vodič pospojování nemusí jít nejdříve na potrubí a pak na zásuvku, ale třeba obráceně. Takto to na obrázku opravdu interpretováno není. Jenomže Vy chcete vidět všechno jen tak, jak se vám to hodí. Nevěříte TNI, teď už přestanete věřit i normám?
Jak se zachováte, když přijdete na revizi, kde budou hotové obklady, kolíky zásuvek nebudou pospojované a elektrikář vám bude tvrdit, že ho to na školení takto učili? Že pokud není rozvaděč daleko, stačí ochranné vodiče v zásuvkách, protože máme soustavu TN-S, nikoliv TN-C, navíc proudový chránič a ještě k tomu normy nejsou závazné? Necháte mu to vybourat nebo půjdete pryč?

Navíc v jedné z minulých diskusích byl příspěvek, ve kterém autor hovořil o tom, že stejný výklad a názor jako já mu poskytl na jednom školení sám Ing. Kříž. Lze jistě dohledat Ještě budu pokračovat.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana