Čím mohlo být způsobeno zničení jističů?

<< < (12/13) > >>

Lubomír Jindra:
Problém propojovacích hřebenů je tak trochu v tom, že jsou z hora "otevřené". Pokud je v jednom místě nějaká nečistota nebo vlhkost... a dojde k přeskoku, tak se tento oblouk může rozšířit na celou délku hřebenu, protože než se přepálí velké pojistky docela to trvá a právě ionizací dojde k přeskoku mezi všemi fázemi. No a takový mohutný a široký přeskok pak právě mohl "vystřelit" do všech jističů. Nasvědčovala by tomu i volná páčka jednoho z jističů, při zafungování vnitřní spouště jističů se tohle dnes již nestává.
Podle toho co tak měřím ve stoupačkách, mohl být zkratový proud klidně 2kA a to už je značná energie!

S podobnu situací jsem se setkal kdysi asi před 15 lety při stavbě pojišťovny v Semilech. Velká stavba, hodně řemeslníků. Navíc probíhalo postupné oživování elektroinstala ce, kdy byla hlavní rozvodna provizorně připojena na hlavní staveništní rozvaděč. Zkraty byly na denním pořádku, ale vždy maximálně vybavil deon v hlavním staveništním rozvaděči. Jednou se ale ozvala obrovská rána z podružného rozvaděče nové instalace, při které právě došlo k přepálení nožovek až v HDS, což mi tehdy bylo také záhadou. Při zkoumání jsem našel očernalý vnitřek propojovacího hřebenu... nic jiného, co zkrat způsobilo se najít nepodařilo, neboť se to prostě v oblouku třífázového zkratu vypařilo...

Radim Strycharski:
Co třeba nedotažené svorky u dvou sousedních jističů na hřebenu, zvýšený přechodový odpor, zvýšení teploty hřebenu, změknutí a zhoršení izolace a pak zkrat na hřebenu?

Takhle vypadá hřeben po několika zkratech způsobených mravenci.

ACEOF ACES:
Některé elektroměry mohou mít ochranu proti svému zničení přepětím.
Ta mohla zareagovat a vybavit jistič, který se tím zničil.
Přitom mohlo dojít k narušení hřebene, který odešel později.
Ale co a odkud tam přišlo to nevím.
Je to jen domněnka, ale třeba pomůže.

David Hruda:
Mohlo to tak být, ale tři jističe PL7 najednou...
Už o tom raději nepřemýšlím.

Jakub Janoušek:
Možné vysvětlení je následovné:

1) Někdo z domu (US Army),  má ve sklepě tajně vyroběný Railgun a pohání jej mnoha kapacitory, které při výstřelu z této hračky nechutně přetíží jističe proudovou špičkou na kontaktech
// To by se ovšem vypařily i vodiče//

2) Sklep je vybavem experimentální m generátorem Z-machine (viz. foto) a testuje se zde bezdrátový přenos el. energie
// Asi jako zkoušet opákat buřty nad reaktorem Černobylu :D //

... sranda  ;)

Je to divné když "bafnou" jen jističe a nic jiného a to ještě takovým způsobem. Už jsem se dočetl o jevech, kdy průběžným vlivem tepla (přetěžování obvodů) dovhází ke kumulaci el. energie do takové míry, že dojde k zahoření el. komponent. Doporučuju mrknout na nějaké názory pana Hawkinga, můj oblíbenec "numero UNO".

PS: Jsme sice obor elektro, ale vše co umíme a s čím se setkáme již dávno ve vesmíru existuje  8)

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana