Čím mohlo být způsobeno zničení jističů?

(1/13) > >>

David Hruda:
Dnes jsem byl přizván k závadě v prvním patře panelového domu: nejde natáhnout jistič. Po příjezdu na místo jsem našel v JOP:
PL7-B25/1 na L1
PL7-B25/1 na L2
PL7-B25/1 na L3
PL7-B16/3 na L1, 2, 3
pro 4 byty na patře. První zleva B25/1 v pořádku, ostatní očouzené a páčka volně chodila nahoru dolu, ale v horní poloze nedržela. Nic dalšího v domě ani v bytech nenese známky poškození, elektroměry v pořádku...
Čím to mohlo být způsobeno?

Rozmahel Vladimír:
Citace: David Hruda  21.05.2013, 18:08

...k závadě v prvním patře panelového domu...
Byly první na řadě?
Řekl bych, že jističe posloužily jako jiskřiště pro mezifázové přepětí zavlečené po přívodu do domu.

David Hruda:
>Rozmahel: Tohle mě napadlo taky, ale jističe se mi nezdají jako nejslabší článek v řetězci, čekal bych zničení ještě něčeho dalšího.

Rozmahel Vladimír:
Tím, že by byly "první na řadě" ve smyslu šíření ze sítě do objektu zafungovaly jako jiskřiště. Pomínkou by bylo, že to jede po jedné nebo dvou fázích proti sobě.
Setkal jsem se svědkem pozorovaným dějem.
Venkovní vedení AlFe, koncový bod odbočky. Po vedení letěl viditelný výboj směrem k domu. Přípojka aykyz 4x16 do PS typu Klad na RD. Myslím si, že ta skříňka byla zemněná. Rána jako z děla a tma. Pojistky v PS spálené, v RD žádná škoda.

David Hruda:
Asi to tak bude, máte pravdu. V přízemí je jištění společné spotřeby, zítra se tam podívám, jak je to tam zapojené.
Myslíte, že má význam to řešit s distributorem (minimálně ho na to upozornit)?

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana