Jakou zvolit přepěťovou ochranu pro rodinný domek?
Jan Franěk:
Citace: Pavel Horský 21.02.2013, 07:46
Dokud budou škody proplácet pojišťovny, nevidím problém.
Pokud pak vyrukují s podmínkou instalace "přepěťovek", bude to problém a já o tom začnu uvažovat. To však v nejbližších letech nehrozí. Teda alespoň u ČP.
Souhlasím, ale je to jen jeden pohled na věc. Pokud dostanu do ruky projekt a v něm už mám předepsány přepěťovky, jejich vynechání podmiňuji písemným požadavkem investora. Nehodlám na sebe brát případnou odpovědnost. Jinak s tím taky nemám problém. Každý má právo volby.
Milan Hudec:
Prosím nepleťme svodiče a přepěťovky, diskuzi nečtou jen odborníci a pro laiky v tom pak vzniká zbytečný chaos :)
Jan Alin:
Citace: Milan Hudec 21.02.2013, 13:27
Prosím nepleťme svodiče a přepěťovky, diskuzi nečtou jen odborníci a pro laiky v tom pak vzniká zbytečný chaos :)
Z pohledu této diskuze je to prašť jako uhoď. Chaos v tom nevzniká, ten v tom je a ještě dlouhou dobu bude, neustálá změna pravidel a souběžné platnosti norem nezavedou pořádek a výrobci ho v tom také dělat nebudou, chtějí jen co nejvíc prodat a vydělat, jinak by je akcionáři nepochválili. Jak dlouho trvalo, než se někdo z výrobců odvážil veřejně říct nějaké číslo životnosti varistoru a to jsem se ptal na všech školeních co jsem navštívil, to bylo mlhy a keců. ;)
Petr Černoch:
A jak je to tedy s tou životností varistorů a celkově svodičů bleskových proudů, případně přepěťových ochran? docela by mě to taky zajímalo. Už jen z toho pohledu, že některé se dělají s výměnnými moduly a jiné jako pevně instalovaný celek. Taky bych rád věděl, jestli existuje něco čím by se dal sledovat stav sítě, tedy jestli se tam vyskytují napěťové špičky a podobně. Teda ono to existuje určitě, ale mám na mysli nějakou malou krabičku do rozvaděče za rozumnou cenu, která by průběžně sledovala napětí v jednotlivých fázích a zaznamenávala odchylky překračující povolenou toleranci
František Šohajda:
Citace
Taky bych rád věděl, jestli existuje něco čím by se dal sledovat stav sítě, tedy jestli se tam vyskytují napěťové špičky a podobně. Teda ono to existuje určitě, ale mám na mysli nějakou malou krabičku do rozvaděče za rozumnou cenu, která by průběžně sledovala napětí v jednotlivých fázích a zaznamenávala odchylky překračující povolenou toleranci
Ano , existuje.....
Mám ji právě objednanou.... Tzv. Monitor napětí sítě... (dance) cca 22 000.-Kč jednofázový... nejlevnější... .
třífázový cca 100 000.-Kč.....Ne kvůli přepětí...ale někde mě vypadává z UPS napájení sítě (mžikově....) ;)
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana