Jakou zvolit přepěťovou ochranu pro rodinný domek?
Jan Hájek:
Citace: Petr Černoch 13.02.2013, 12:08
Dělené ochrany mají většinou výměnné moduly, takže pokud by k něčemu došlo, stačí vyměnit vadný modul. U těch kombinovaných to je všechno v jednom bloku. Takže v podstatě hlavní důvod proč je nechci použít, je obava z výměny celé ochrany kvůli poruchovému stavu. Otázka je, jak často dochází k takové situaci, za normálních okolností, bez přímého zásahu bleskem někde v nejbližším okolí?
Ne to není pravda, kombinovaná ochrana ve smyslu Typ 1 a vedle Typ 2 se již většinou nevyskytuje.
V případě levňoučkých SPD je použit pouze jeden výkonový varistor, případně výrobce celou situaci zhorší vložením plynem plněné bleskojistky do série s tímto varistorem, aby zabránil unikajícímu svodovému proudu v klidu. Tím se ovšem zmenší životnost svodiče, protože na rozdíl od varistoru je na bleskojistce každé zapálení docela znát.
Svodiče v modulárním uspořádání, pokud odejdou vyšším impulsem, než snesou, stejně nejdou vyjmout a pokud odejdou stářím, už se nevyrábí /sortimentová oběna je u většiny výrobců 5-10 let/.
Varistorový svodič na bleskový proud /v drtivé většině na maximálně 12,5 kA, ale i méně/ navíc nefunguje jako , ,vlnolam,, pro bleskový proud a tak i koncové zařízení nemusí impuls přežít.
http://elektrika.cz/data/clanky/dehn-svodic-prepeti-spd-typu-1-2013-vlnolam-bleskovych-proudu
http://elektrika.cz/data/clanky/dehn-bulletin-ip-ilpc-2013
Oproti tomu u DEHNventilu, je vše řešeno z pomoci dvoudílného jiskřiště, které snese 25 kA a má ochrannou úroveň do 1,5 kV při těchto 25 kA, jinak jsou hodnoty samozřejmě nižší.
Jak komplikované je jiskřiště můžete vidět na levé části fotky, vpravo je to jednodušší pro umístění N-PE.
No a i zde je modulární provedení na jiné účely, než na výměnu, protože jiskřiště na rozdíl od varistoru nestárne jinak než počtem zapálení a okolní teplota na jeho stárnutí nemá vliv.
Petr Černoch:
Což o to, Dehn byla jedna z prvních firem o které jsem uvažoval. Ale když jsem viděl ty ceny, tak mě chuť přešla. To už mě levněji vyjde ta televize odpálená přepětím a následné řešení škody pojišťovnou :) za předpokladu že vůbec k nějakému přepětí někdy dojde...
Milan Hudec:
To Ratiborský, uvedl jste normu ze souboru pro pevné instalace, tj.dle které budou chráněny vodiče a instalační materiál s ohledem na riziko hodnoty bouřkodnů, povrchových cest, vzdušných vzdáleností příslušných k přepěťovým kategoriím, tož tak nějak
Jan Hájek:
Levné SPD typ 1 na bázi varistoru můžete koupit jako nové s certifikáty atd. od 2 USD za pól.
Pokud obsahuje jiskřiště /ne bleskojistku/ tak za pól začínají na úrovni 100 EUR.
Dříve jsem si také mylně myslel, že se dá ušetřit nákupem levné alternativy, třeba elektroniky či domácích spotřebičů.
Opravdu jsem ušetřil až tehdy, když jsem si koupil něco lepšího, nebo raději nic, než kompromis.
V současné době již nejsou důležité věci, které se dají opět koupit, ale můj čas.
Miroslav Minařík:
Citace: Petr Černoch 13.02.2013, 13:07
To už mě levněji vyjde ta televize odpálená přepětím a následné řešení škody pojišťovnou :) za předpokladu že vůbec k nějakému přepětí někdy dojde...
Spravna uvaha!
A proto existuje jakesi urceni miry rizika. Pokud nemate co chranit, pak proc vyhazovat penize. Pokud existuje pojistovna, ktera garantuje vyplaceni skody v cele vysi vcetne zivotu, pak bych nic asi neresil a udelal si pojistku.
Ale pokud vite, jak funguje princip pojistovnictvi, pak zvolite jinou cestu.
Asi bych zacal tim jakou hodnotu chci chranit a jaka je pravdepodobnos t atmosferickeho nebo i impulsniho prepeti. Porovnavat koncove ceny na zacatku rozhodovani neni spravny zpusob.
Navigace
[0] Index zpráv
[#] Další strana
[*] Předchozí strana