Jakou zvolit přepěťovou ochranu pro rodinný domek?

<< < (25/33) > >>

Jan Hájek:
Ano, na všechny Vaše otázky  již zde na fóru bylo několikrát odpovězeno, případně jsou odpovědí nalezitelné v archivu. Pokud selže systém selekce ze strany státu a elektrotechnic e se mohou věnovat i osoby bez základních znalostí, není úkolem diskuzí ani diskutujících, toto selhání státu napravovat.

Jaroslav Ratiborský:
Citace: Jan Hájek  26.02.2013, 12:34

Ano, na všechny Vaše otázky  již zde na fóru bylo několikrát odpovězeno, případně jsou odpovědí nalezitelné v archivu. Pokud selže systém selekce ze strany státu a elektrotechnic e se mohou věnovat i osoby bez základních znalostí, není úkolem diskuzí ani diskutujících, toto selhání státu napravovat.

Tak konkrétní odpověď autor otázky Petr Černoch asi nečekal.Možná vám poděkuje.

Petr Černoch:
Citace: Jan Hájek  26.02.2013, 12:34

Nevím jestli to bylo míněno na mě nebo p. Ratiborského, tak odpovím za sebe. Jsem vyučený elektromechani k a posichrované to mám nadstavbou s maturitou. Takže jakž takž elektro vzdělání mám, snad  :) padesátku §7 mám ještě platnou, i když se momentálně živím jiným oborem. Co se týká dostupnosti informací, velká část tohoto fóra je nepřístupná bez verifikace, ale to brzy napravím a udělám si ji. Po prvotním příspěvku jsem se přece jen víc věnoval studiu aplikačních doporučení přepěťových ochran a je mi celkem jasné jak to má být "správně",  teď už mě hlavně zajímá jak se to dělá v reálu. Protože pokud bych měl dodržet všechna doporučení, tak by bylo nejlepší vytrhat všechny dráty ze zdi a natahat je jinak, nebo nejlépe zbořit celý dům a postavit ho nový jinak  :D

Oldřich Morávek:
Neberte to tak pesimisticky  ;) .
Všechno jde chránit, jen je otázka na jakou úroveň, jak moc složitě a hlavně jak moc draze.
Vždy je to kompromis, mezi nejvyšší možnou dosažitelnou ochranou a reálnou otřebou, respektive ekonomickými možnostmi investora.

Vykročil jste správným směrem.
Chcete chránit svůj majetek a hlavně rodinu.
Schánite informace.
Teď jde jen o to, jak to udělat bez zbytečných investic.
 (jednicka)

Jaroslav Ratiborský:
Vzhledem k počtu shlédnutí se pokusím toto téma udržet nad vodou otázkou :
V ČR není výrobce popřípadě prodejce,který by poradil panu Černochovi a odpověděl na konkrétní otázku ?
Rád bych doplnil do stávající elektroinstala ce přepěťovou ochranu. Elektroměrný rozvaděč je před domem, potom cca 15m čtyřžilového kabelu pod zemí do hlavního rozvaděče v domě. Tam se síť rozděluje z TN-C na TN-S. Ve spodní řadě rozvaděče je hlavní vypínač, vedle je 7 volných modulů. Nad hlavním vypínačem je centrální proudový chránič pro přízemí a z vypínače jde dále vedení do podružného rozvaděče v prvním patře, kde je opět proudový chránič pro celé patro. Moje představa je taková, že vedle hlavního vypínače umístím třípólový svodič přepětí, zřejmě Citel DS133S-230 třídy 1+2 zabírající tři moduly a propojím ho lištou s hlavním vypínačem, ještě před chráničem. Potud v tom mám celkem jasno, ale nejsem si jistý, jestli má smysl přidat do vedlejších volných modulů i třípolovou ochranu typu 3, případně 2+3. Nebude tam zbytečná? nebo bude vhodnější dát čtyřpólovou až za chrániče do každého patra? jen podotknu, že jsem vyučený elektrikář, i když v oboru momentálně nepracuji. Takže není problém že bych si to nezvládl zapojit.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana