Jak zprovoznit zapojení elektromeru pres RS485?

<< < (2/4) > >>

Martin Kurka:
Pro zprovozňování jakékoliv neznámé komunikace se mi za léta osvědčil terminálový program na PC pasivně sledující sběrnici.
Pro komunikaci jdoucí z počítače přes Com porty lze použít speciální program ComSpy, který se spustí před zapnutím aplikačního programu obsazujícího port a v programu ComSpy je vidět, co jde z Com portu a co do něj.

Pro komunikaci mezi speciálními přistroji jdoucí po RS485/RS422 je nejlepší píchnout paralelně na sběrnici převodník RS485/RS232 a na PC použít libovolný terminálový program. Z jednoduchých doporučuji Terminal.exe, z lepších Giga Terminal.
Pokud jde o komunikaci, kde nechcete na sběrnici vysílat tak si přepněte převodník do režimu RS422.

Bez těchto pomůcek jste při oživování komunikace jako slepí a nevidíte ani základní věci
1) zda vůbec HW komunikace probíhá
2) zda máte korektní baudrate
3) zda jsou datagramy čitelné (parita, protokol...)
4) zda probíhá odpověď na dotazy a výzvy...

Bez této základní pomůcky pracujete naslepo metodou pokus-omyl.

Miloslav Švábenský:
Samozřejmě jsem převodník co jsem měl z rs485 na rs232 věnoval jednomu klientu a teď u sebe nemám žádný, ale já vidím, že foxtrot něco pošle, ale z elektroměru se nic nevrací. Viz scr2

SMILEK:
Citace: Martin Kurka  31.01.2013, 20:58

Bez této základní pomůcky pracujete naslepo metodou pokus-omyl.

To my ale rádi, Martine. Nakonec, cesta k největším vědeckým objevům je dlážděna právě touto metodou.  ;)

Problém spočívající v kombinaci jedné z nectností UARTu a nízké rychlosti přenosu vyřešen úpravou firmwaru. Takže tu komunikaci bychom měli...

Miloslav Švábenský:
Už jsem to řešil s p.Nemeškalem a do cca 30min bych měl mít upgrade aby to fungovalo. Na kanálu 2 to funguje, ale problém je na kanálu 3 a 4.

Jan Vokroj:
 (poklona)
také řeším problém s komunikací elektorměru ED 310 po lince RS 485. Rychlostí 300Bd to funguje, ale nedaří se přepnout na vyšší komunikační rychlost. Také se nenulují maximální hodnoty proudu a výkonu. Máte s tím někdo zkušenost ?
Díky
Jan Vokroj

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana