Pro které okruhy instalovat proudový chránič?

<< < (3/6) > >>

Pavel Horský:
 :D  Sakra chlapi, to jsou projektanti opravdu takový neumětelové. Začínám mít sám ze sebe docela strach.  :D ;) (dance)

Když se vrátím k těm nešťastným chráničům..... ............
Obyčejně naprojektuji, myslím si, docela dobré řešení s ohledem k podmínkám, které sedí na právě projektovaný dům. Obyčejně mě pak již nikdo nekontaktuje s tím, že bych byl magor, který si jen navymýšlel blbosti. Pravdou je, že jsem pak navštívil pár akcí, které jsem navrhoval a nestačil jsem se divit. rozvaděče poloviční nabité k prasknutí polskými výrobky, HOP nikde, skryté vedení hromosvodu atd atd. Investor mi pak na můj údiv odpověděl, že mu to tak navrhl montér, který byl doporučený jako kvalitní a hlavně levný. Stále dokola omýlaný problém.
Pak mě docela mrzí, že dělám něco, co je naprosto k ničemu. Taková práce mě netěší. Asi začnu dělat opět montáže a budu za pochodu předělávat projekty těm blbcům projektantům  (dance)

David Hruda:
Já už to tu psal: na podzim jsem byl pozván ke kontrole čtyřpatrového bytového domu,  kde nejenže nebyl ani náznak projektu, a ani myšlenka nebyla přítomna. Bylo hezky vymalováno, ale  měsíc se sekalo a tahaly kabely tam, kde nebyly.  (zle)
Investor se spokojil s dokumentací ke stavebnímu povolení, nastoupil montážník, co to udělal podle sebe, ale elektrikář to určitě nemohl být. A investor se pak hodně divil...

Lukáš Malík:
Citace: David Hruda  28.01.2013, 18:49

Investor se spokojil s dokumentací ke stavebnímu povolení, nastoupil montážník, co to udělal podle sebe, ale elektrikář to určitě nemohl být.

A pak vám ještě dotyčný "montér" zavolá (protože je to váš známý) a chce po vás půjčit frézu s vysavačem, sekací kango a pro jistotu ještě vrtací korunku do toho  :D :D

Chacháááá ;D ;D ;D

Má zkušenost z doby velmi nedávné  :P

Radim Strycharski:
Citace: M. Vrba  28.01.2013, 18:01

Ale zajímá mě, co všechno z vašich zkušeností chráníte "navíc" a také naopak, co nechráníte?

Není mi úplně jasné, z jakých zkušeností, respektive z jak nabytých zkušeností se má vycházet. Projektanti by v tomto směru museli vnímat nějakou pro mě dost těžko představitelno u zpětnou vazbu, plynoucí z dlouhodobého provozu jimi naprojektovaný ch instalací.

Myslím, že dosavadní požadovaný způsob projekce je už tak dost sám o sobě náročný, že nevidím důvod, proč by se měl projektant ještě více zatěžovat zatím neznámými faktory. U instalací bez blíže specifikovanýc h spotřebičů není co řešit, instalační normy mluví jasně. U projektování připojení spotřebičů musí projektant vycházet z pokynů od výrobce a tam bývá stanoveno, jestli se musí proudový chránič použít. Pokud nemá jistotu v tom, co přesně bude připojeno, měl by chránič navrhnout, protože v opačném případě by mohl vzniknout problém při revizi, kdy si RT opatří pokyny výrobce. Takže je to problém spíš administrativn í než technický.

Lukáš Malík:
Ale zpět k tématu - mimo chránič pouze napájení EZS, případně kotel.
Na lednici nevidím důvod.
V domě jeden světelný okruh, aby nebyla v případě výpadku FI tma všude.
Samozřejmě několik FI a rozumně.

Navigace

[0] Index zpráv

[#] Další strana

[*] Předchozí strana